Ina utrostručila kapitalne investicije

Trostruko veća ulaganja ukazuju na stabilne Inine rezultate za prvo tromjesečje. Prihodi od istraživanja i proizvodnje nafte i gasa i EBITDA više su nego udvostručeni, čime je postignut kompenzujući efekat očekivanog prirodnog pada proizvodnje. Neto dobit iznosi skoro 600 miliona kuna.

Neizvesnost na globalnom energetskom tržištu, izazvana sankcijama ruskom energetskom sektoru, kao i povećan geopolitički rizik, doveli su do toga da je trend visokih cena ugljovodonika nastavljen i u prvom tromesečju 2022. godine. U takvom okruženju, poslovni rezultati Ine pokazuju visoku EBITDA-u za prvo tromesečje, u iznosu od preko1,1 milijardi kuna.

Prihodi delatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa (1,4 milijarde kuna) i EBITDA (876 milijuna kuna), otprilike su se udvostručili u povoljnom cenovnom okruženju, uz značajno kompenzovanje efekata kontinuiranog prirodnog pada proizvodnje.

Bolja prodaja energenata

Negativan novčani tok delatnosti Rafinerije i marketinga uključujući usluge kupcima i maloprodaju, delomično je ublažen poboljšanom CCS EBITDA-om, koja iznosi 238 miliona kuna, zahvaljujući boljoj prodaji goriva na ključnim tržištima i prodaji prirodnog gasa.

Investicione aktivnosti su intevizirane, a kapitalna ulaganja na nivou od 846 miliona kuna, trostruko su uvećana u odnosu na prvo tromesečje 2021, od čega je većina usmerena u rafinerije i marketing. U Realizacijom projekta nadogradnje Rafinerije Rijeka, kao glavne strateške investicije, nastavlja se sa građevinskim radovima i isporukom opreme na lokaciju. Takođe, nastavljaju se radovi na hrvatskom moru s završenim dvema novim bušotinama, od kojih je jedna već priključena na proizvodni sistem polja Ika.

Istraživanje i proizvodnja – najveći generator novca

„Na globalnim tržištima nastavlja se trend volatilnosti, u skladu s visokim nivoom nesigurnosti u svetskoj ekonomiji i trgovini, iako njihov nivo pokazuje povoljnije okruženje za naftne i gasne kompanije. Snažan rast cena, kako nafte, tako i  gasa, glavni je pokretač snažnog rasta prihoda celokupne industrije proizvodnje nafte i gasa”, izjavio je Šandor Fašimon, predsednik Uprave Ine.

U takvom okruženju, istraživanje i proizvodnja nafte i gasa ostaju najveći generator novca u kompaniji. Radovi na moru glavna su investicijska aktivnost ove delatnosti, usmerena na usporavanje prirodnog pada proizvodnje i sigurno snabdevanje tržišta iz domaćih izvora, što je vrlo važno u vremenima rastućih geopolitičkih izazova.

Pouzdano snabdevanje tržišta

Iako su povećani opšti nivoi cena, prodajne količine usluga kupcima i maloprodaje ostale su visoke, pri čemu nije bilo značajnih poremećaja u snabdevanju tržišta. To dokazuje pouzdanost Inine usluge na ključnim tržištima, nezavisno od nesigurnosti na tržištu, poručuju iz ove kompanije.

Kao rezultat svih navedenih činilaca, EBITDA Ine premašila je 1,1 milijardi kuna, pri čemu, uobičajeno bolje letnje tromesečje tek dolazi.

Ovo razdoblje povoljnih rezultata iskorišćeno je za ojačavanje Inine pozicije za naredne godine. Ukupan nivo ulaganja više je nego utrostručen u poređenju s istim periodom prošle godine, i pri tome je većina sredstava uložena u Hrvatskoj. Projekat nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka nastavlja se kao najveća investicija Ine – inženjering je gotovo završen, a u toku je isporuka opreme na lokaciji.

Izvor: INA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti