Indija bi mogla da postane treća najveća ekonomija do 2030. i da prestigne Japan i Nemačku

Indija je spremna da pretekne Japan i Nemačku i postane treća po veličini svetska ekonomija, prema konsultantskim kućama S&P Global i Morgan Stenli.

Prognoza S&P-a je zasnovana na projekciji da će godišnji nominalni rast bruto domaćeg proizvoda Indije u proseku iznositi 6,3% do 2030. Ekonomski strućnjaci iz kompanije Morgan Stenli slično procenjuju da će se indijski BDP do 2031. godine verovatno više nego udvostručiti u odnosu na sadašnje stanje.

„Indija ima uslove za ekonomski procvat podstaknut ofšoringom, ulaganjem u proizvodnju, energetskom tranzicijom i naprednom digitalnom infrastrukturom u zemlji. Ovi pokretači ekonomije će učiniti Indiju trećom po veličini svetskom ekonomijom i berzom pre kraja decenije“ smatraju ekonomski analitičari Morgan Stenlija.

Indija je zabeležila međugodišnji rast od 6,3% u kvartalu od jula do septembra, što je delimično više od prognoze Rojtersove ankete od 6,2%. Pre toga, Indija je zabeležila ekspanziju od 13,5% u periodu od aprila do juna u odnosu na pre godinu dana, podstaknuta snažnom domaćom tražnjom u sektoru usluga u zemlji.

Zemlja je zabeležila rekordan rast od 20,1% na godišnjem nivou u tri meseca do juna 2021, prema podacima Refinitiva.

Projekcija analitičara S&P-a zavisi od nastavka indijske trgovinske i finansijske liberalizacije, reforme tržišta rada, kao i ulaganja u indijsku infrastrukturu i ljudski kapital.

Postati više izvozno orijentisano čvorište

Postoji jasan fokus indijske vlade da postane centar stranih investicija, a njihovo glavno sredstvo za to je šema podsticaja povezana sa povećanjem proizvodnje i izvoza, prema analitičarima S&P-a.

Program indijske vlade tzv. PLIS, koji je uveden 2020. godine, nudi podsticaje i domaćim i stranim investitorima u vidu poreskih olakšica i odobrenja dozvola, između ostalog.

„Veoma je verovatno da se vlada oslanja na PLIS kao alat da učini indijsku ekonomiju više okrenutu ka izvozu i više međusobno povezanu u globalnim lancima snabdevanja“, napisali su analitičari S&P-a.

Po istom principu,stručnjaci  Morgan Stenlija procenjuju da će udeo indijske proizvodnje u BDP-u, sa 15,6% trenutnog BDP-a porasti na 21% do 2031. godine, što implicira da bi se prihodi od proizvodnje mogli povećati tri puta sa sadašnjih 447 milijardi dolara na oko 1.490 milijardi dolara.

„Multinacionalne kompanije su optimističnije nego ikada kada je u pitanju ulaganje u Indiju, a vlada ohrabruje investicije i izgradnjom infrastrukture i obezbedjivanjem zemljišta za fabrike“, rekao je ekonomski analitičar iz kompanije Morgan Stenli.

„Prednosti Indije uključuju obilje jeftine radne snage, niske cene proizvodnje, otvorenost za investicije, politiku pogodnu za poslovanje i mladu demografsku grupu sa jakom sklonošću ka potrošnji“, rekla je Sumedha Dasgupta, viši analitičar iz Ekonomist Intelidžens Unita.

Ovi faktori čine Indiju atraktivnim izborom za uspostavljanje proizvodnih centara do kraja decenije, rekla je ona.

Faktori rizika

Istaknute tačke koje bi mogle da dovedu u pitanje prognozu Morgan Stenlija uključuju produženu globalnu recesiju, pošto je Indija privreda koja veoma zavisi od trgovine sa skoro 20% svoje proizvodnje koja se izvozi.

Drugi faktori rizika koje navodi američka investiciona banka uključuju ponudu kvalifikovane radne snage i nepovoljne geopolitičke.

Globalno usporavanje moglo bi umanjiti izglede indijskog izvoznog poslovanja, saopštilo je prošlog četvrtka indijsko ministarstvo finansija.

Iako je indijski BDP već iznad nivoa od pre Covida, rast koji gleda u budućnost će biti „mnogo slabiji“ u poređenju sa prethodnim kvartalima, rekao je Sonal Varma, glavni ekonomista u Nomuri.

„Stvarni BDP je sada 8% iznad nivoa od pre Covid-a u smislu stope rasta,  ali u pogledu gledanja u budućnost, postoje problemi sa strana finansijskih uslova“, rekao je Varma, upozoravajući da postoji predstoji ciklično usporavanje.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti