Indija će se pridružiti Kini u pokušaju da smanje cenu nafte

Indija će se pridružiti Kini u pokušaju da smanje cenu nafte

Indija je ove godine bila najglasniji kritičar organizacije OPEK+ zbog smanjenja proizvodnja nafte, rekavši da ne podržava „veštačko smanjenje kako bi se cene povećale“. Kao treći najveći svetski uvoznik sirove nafte Indija bi se mogla pridružiti Kini u iskorišćavanju svojih strateških rezervi nafte, prodavajući sirovu naftu po nižim cenama usred poskupljenja nafte na međunarodnim tržištima.

Indija navodno razmatra prodaju polovine svog SPR-a (strateške naftne zalihe) kako bi privukla privatno učešće u proširenju svojih strateških skladišnih kapaciteta, rekli su vladini izvori prošle sedmice za Reuters. Izgleda da će se Indija pridružiti Kini u pokušaju da smanje cenu nafte.

Prodaja sirove nafte iz rezervi mogla bi, takođe, biti potez jednog od uvoznika koji je najosetljiviji na povećanje cena, kako bi se smanjile cene sirove nafte za njene rafinerije, kaže kolumnista Reutersa, Clide Russell. Indijski SPR trenutno drži oko 36,5 miliona barela sirove nafte.

Indija je ove godine bila najglasniji kritičar organizacije OPEK+ zbog smanjenja proizvodnja nafte, rekavši da ne podržava „veštačko smanjenje kako bi se cene povećale“. U nekoliko navrata indijski najviši zvaničnici kritikovali su OPEK + zbog održavanja tržišta na visokom nivou i visokih cena i izrazili zabrinutost, da će veće cene sirove nafte i goriva u Indiji usporiti ekonomiju i oporavak potražnje za naftom.

Plan Indije da komercijalizuje polovinu svojih strateških petrolejskih reserve (SPR) prvenstveno ima za cilj prikupljanje sredstava za dodatno skladištenje SPR -a, ali bi, takođe, mogao da obezbedi jeftiniju naftu na putu od skladišta do indijskih rafinerija, navodi Reuters.

Indija – strateške naftne rezerve / Foto: Timesofindia

Prošle nedelje pojavili su se izveštaji da najveći svetski uvoznik nafte, Kina, želi da iskoristi svoje rezerve sirove nafte.

Kina je počela da oslobađa više od 20 miliona barela sirove nafte iz svojih strateških rezervi. Ovim potezom, smatraju analitičari, Kina želi obuzdati nedavni skok cena nafte, izvestila je prošle sedmice kompanija Energy Intelligence, pozivajući se na trgovinske izvore. Izveštaj o oslobađanju strateških naftnih zaliha, takođe, ima za cilj stavljanje inflacije pod kontrolu.

Razni tržišni i trgovinski izvori rekli su za Energy Intelligence da će Kina iz skladišta prodati najmanje 22 miliona barela, a možda i više od 29 miliona barela, odnosno između tri i četiri miliona tona nafte.

Izvor: Oilprice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti