Indija ponovo odlaže ozelenjavanje termoelektrana na ugalj

Indijsko ministarstvo životne sredine i dalјe odlaže primena zakona, koji treba da utiču na smanjenje zagađenja iz termoelektrana na ugalj. Termoelektrane na ugalј smeštene u blizini gradova, uklјučujući glavni grad Indije, Nјu Delhi, moraće da ispune ekološke standarde tek od decembra 2022. godine, što je sedmogodišnje produženje od prvobitnog plana za ograničavanje toksičnih emisija.

Termoelektrane locirane u blizini velikih gradova u Indiji, uklјučujući glavni grad Nju Delhi, moraće da ispune ekološke standarde tek od decembra 2022. godine, što je sedmogodišnje produženje od prvobitnog plana za ograničavanje toksičnih emisija, uklјučujući čestice, sumpor-dioksid i azotne okside, saopštilo je 31. marta indijsko ministarstvo životne sredine.

Termoelektrane u blizini kritično zagađenih područja moraju da se usklade sa ekološkim standardima do kraja 2023. godine, dok one koje se nalaze u manje zagađenim delovima zemlje i u blizini manjih gradova mogu sačekati na ugradnju postrojenja koja će smanjiti zagađenje do kraja 2024. godine. Elektrane koje se približavaju zatvaranju izuzete su od ovih zakona, navodi se u obaveštenju.

U većina indijskih elektrana na ugalј nisu naknadno instalirana postrojenja za smanjenje zagađenja životne sredine uz izgovor da bi to bilo preveliko finansijsko opterećenje i da nema jasne garancije za povraćaj takvih ulaganja. Podršku su pronašli u ministarstvu energetike, koje se uspešno založilo za produženje prvobitnog roka, a kasnije je Ministarstvu životne sredine podnelo zahtev za poštedu elektrana u oblastima sa dobrim kvalitetom ambijentalnog vazduha.

Troškovi naknadne ugradnje novih postrojenja povećali su zabrinutost vlasnika termoelektrana na ugalј da će cene električne energije koju proizvode postati manje konkurentne obnovlјivim izvorima energije, čije cene su u opadanju.

„Veoma je žalosno što se Ministarstvo zaštite životne sredine povremeno stavlјa na stranu zagađivača i prekršilaca zakona, kako bi im dalo produžene rokove za ugradnju ekoloških postrojenja, a ne na stranu običnog naroda, koji pati od uticaja ozbilјnih zagađenja na zdravlje, a čiji je interes Ministarstvo dužno da zaštiti“, kaže Sunil Dahia, analitičar iz Centra za istraživanje energije i čistog vazduha u Nјu Delhiju u SMS poruci.

Ekolozi ukazuju da je ugalј, koji se koristi za proizvodnju oko 65% električne energije u Indiji, povezan sa zagađenjem vazduha u mngim gradovima, kao i bolestima i prevremenom smrću hilјada građana.

Ministarstvo zaštite životne sredine uvelo je smernice za smanjenje zagađenja 2015. godine, dajući elektroenergetskim kompanijama dve godine da ispune cilјeve. Rok je kasnije produžen revidiranim rasporedom, koji se protezao do 2022. godine, ali očekuje se da i tada većina elektrana to nće uraditi.

Ministarstva životne sredine Indije izreklo je novčane kaznu onima koji propuste rokove. Elektrane će platiti do 0,2 rupije po kilovat-satu energije koju proizvedu, pri čemu ukupan iznos varira u zavisnosti od lokacije gde je smeštena elektrana i vremenskog perioda u kome su probijeni rokovi.

Izvor: Livemint.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti