Indonežanski ugalj na testu u Velenju

Ispitivanje uvoznog uglja u slovenačkoj Termoelektrani Šoštanj započelo je spaljivanjem indonežanskog uglja. Proces prati namenski formiran Odbor za građanski nadzor koji će imati kompletan uvid u ovaj postupak i upoznavati širu javnost sa stručnim stavovima o adekvatnosti, rezultatima ispitivanja i drugim posebnim karakteristikama uvoznog energenta.

Nakon dobijanja ekološke dozvole, Termoelektrana Šoštanj (Teš) započela je proces ispitivanja 10.000 tona indonežanskog uglja. Završetak testiranja očekuje se u prvoj polovini oktobra, kada će biti izrađena detaljna studija o postignutim rezultatima i sa njenim sadržajem će biti upoznata novoosnovana komisija, saopšteno je iz opštine Velenje.

Potom će uslediti uzastopna ispitivanja ostalih, pretpostavlja se, pet vrsta uglja, koji imaju istu ili bolju toplotnu vrednost i sličan hemijski sastav kao velenjski lignit. Uvoznik ispitnih količina uglja je Teš. Kada se završi ispitivanje svake vrste uglja, Teš će gradonačelniku Velenja podneti izveštaj sa rezultatima ispitivanja.

Transparentni rezultati

Preliminarni rezultati projektanta kotlova za indonežanski ugalj ukazuju da je ovaj ugalj pogodan za zajedničko sagorevanje sa lignitom.

Odbor će na kontinuiran i transparentan način informisati javnost, mesne zajednice Velenje i Šoštanj, Teš, Gradonačelnika Velenje, Holding Slovenske elektrane i Ministarstvo za infrastrukturu o stavovima o podobnosti i rezultatima ispitivanja i drugim specifičnostima uvozenog uglja.

Nove okolnosti

Zbog velike energetske krize u Evropi, ali i u Sloveniji, Vlada je odlučila da se ugalj uvozi u Teš sve dok rudnik Velenje ne poveća proizvodnju na zadovoljavajući nivo. Gradsko veće Velenja je u oktobru 2020. godine usvojilo odluku kojom se protivi uvozu uglja u Teš.

„Svesni smo da su se uslovi na tržištu promenili, ali ne želimo da se u Šaleškoj kotlini pogoršaju postignuti ekološki parametri, a samim tim i kvalitet životne sredine. Zato se Odbor formira u cilju blagovremenog upozoravanja javnosti na moguće opasnosti i pogoršanje različitih parametara u odnosu na prethodni period“, poručili su članovi Gradskog veća Velenja.

Izvor: RTV Slovenija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti