Indonezija planira da postane najveći proizvođač baterija za e-automobile

Možemo postati najveći proizvođač baterija za električne automobile u svetu, poručuju iz najveće ekonomije jugoistočne Azije. Indonezija, najveći proizvođač litijumskih baterija i zemlja sa najvećim rezervama nikla, sirovina važnih za pogon e-vozila, ima ambiciozan plan koji uključuje Svetsku banku, američke fondove i Teslu. Ali, pregovaraće i sa Japancima.

Najveća ekonomija jugoistočne Azije i najmnogoljudnija muslimanska država sveta – Indonezija, planira da postane najveći svetski proizvođač baterija za električna vozila. U ostvarenju tog plana obratiće se američkom Tesli već ove nedelje, radi moguće saradnje na području investicija, rekao je to Rojtersu u petak predsednik Indonezije Joko Widodo, potvrdivši da će delegacija, predvođena ministrom za koordinaciju pomorstva i investicija Luhutom Pandjaitanom imati sastanak sa najvišim rukovodstvom američkog proizvođača e-automobila Tesla, piše Poslovni dnevnik.

“To putovanje deo je promocije našega novog Zakona o otvaranju radnih mesta, nazvanog Omnibus, kojim se pojednostavljuje poslovanje u Indoneziji. Osim Amerike, ići će se i u Japan”, rekao je šef države, popularno zvan Jokowi.

Za ovu zemlju je to važno, dodao je, jer je (već) najveći proizvođač litijumskih baterija, a poseduje i najveće rezerve nikla u svetu, a to su sirovine vitalne za izradu automobilskih baterija.

Niklu se često “tepa” da je novo zlato, zbog njegove važnosti za baterijski sklop – što ga je više u njoj, veća je i gustina energije, budući da taj metal, tvrde stručnjaci, čuva svu energiju baterije. Litijum je, poznato je iz hemije, najlakši od svih metala i, takođe je, kao Li-ion, gradivi deo električnih pogonskih mehanizama u vozilima.

Jokowijeva najava o poseti indonezijske delegacije Americi došla je nakon što je čestitao izabranom predsedniku SAD Džou Bajdenu na pobedi. Pritom je izrazio nadu, piše Rojters, da će Bajdenova administracija podržavati stabilnost i svetski mir. Spomenuti ministar Pandjaitan, preduzetnik i penzionisani general, u Americi će se, takođe, sastati i sa predstavnicima Svetske banke i menadžerima nekih američkih fondova, s kojima će razgovarati o Omnibus zakonu i indonezijskim projektima u sektoru zaštite životne sredine.

Luhut je odbio posebno komentarisati planirani sastanak s Teslom, ali rekao je da “postoji stvarno dobra šansa” da će ova firma želeti ulagati u preradu indonezijskog nikla, kako bi smanjila troškove. Teslin izvršni direktor Elon Musk rekao je da planira ponuditi “divovski ugovor na duže vreme” sve dok se nikal vadi “efikasno i na ekološki osetljiv način”.

Novi indonezijski zakon o otvaranju radnih mesta, koji usklađuje 79 postojećih, kritikovan je zbog “labavljenja” ekoloških standarda. Luhut je rekao da bi Indonezija mogla lanac snabdevanja baterijama učiniti ekološki prihvatljivim za sedam do osam godina snabdevanjem topionica obnovljivim izvorima energije, tako da bi do 2030. godine mogle prodavati zelene baterije za automobile na evropskom tržištu. Jokowi je više puta rekao da je Omnibus zakon vrlo važan za smanjenje birokratije, podsticanje ulaganja i jačanje konkurentnosti tržišta rada i da će biti jedan od glavnih katalizatora za podsticanje privrednog rasta 2021. godine. Indonezija se zbog pandemije ove godine, prvi put u više od dve decenije, našla u recesiji.

U Aziji su locirani najveći proizvođači baterija za e-automobile, ali nijedan u Indoneziji. Po Rojtersu to su CATL iz Kine, Panasonic iz Japana, kineski BYD, kao i LG Chem i Samsung SDI iz Južne Koreje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.