Inflacija je „najveći otrov“ za globalnu ekonomiju

Izvršni direktor Dojče banke, Kristijan Suing, izneo je ne baš optimistično vidjenje trenutne ekonomske situacije u Evropi i SAD. On predviđa izuzetno velike šanse da Evropa doživi recesiju u narednim godinama. Centralne banke agresivno pooštravaju monetarnu politiku u borbi protiv inflacije. Suing takođe naglašava da je inflacija najveća briga i predstavlja otrov za ekonomiju.

Velika je verovatnoća da će se Evropa i SAD se suočiti sa recesijom. Centralne banke su prinuđene da agresivno pooštre monetarnu politiku u borbi protiv inflacije, izjavio je izvršni direktor Dojče banke, Kristijan Suing.

Federalne rezerve SAD, Evropska centralna banka, Švajcarska nacionalna banka i Banka Engleske su prošle nedelje krenule sa pokušajima obuzdavanja inflacije.

Inflacija potrošačkih cena u zoni evra dostigla je novi rekord 8,1 posto u maju. Evropska Centralna Banka je potvrdila da namerava da poveća kamatne stope.

Verovatnoća recesije u Evropi izuzetno velika

Lideri centralnih banaka i ekonomisti širom sveta su priznali da bi agresivne metode, koje bi mogle biti neophodne za obuzdavanje inflacije, mogle da dovedu do rizika da ekonomije dožive recesiju. Rast već usporava zbog spleta globalnih faktora.

Blizina Evrope ratu u Ukrajini i njeno oslanjanje na uvoz energenata iz Rusije čine kontinent jedinstveno ranjivim na sukob. Kontinent je osetljiv i na potencijalno zaustavljanje tokova ruskog gasa.

„Jedna stvar je jasna: ako dođe do iznenadnog zaustavljanja ruskog gasa, verovatnoća da će recesija doći ranije je očigledno daleko veća. Nema sumnje“, rekao je Kristijan Suing.

„Ali rekao bih da, sve u svemu, imamo izuzetno izazovnu situaciju. Verovatnoća recesije u Nemačkoj i u celokupnoj Evropi 2023. ili naredne godine je veća nego što smo predviđali u bilo kojoj od prethodnih godina. I nije samo uticaj ovog užasnog rata presudan za recesiju. Pogledajte inflaciju, pogledajte šta to znači za monetarnu politiku” navodi Suing.

Pored inflacije koja je proistekla iz rata u Ukrajini i povezanih sankcija Rusiji, lanci snabdevanja su takođe bili u zastoju zbog ponovnog porasta potražnje nakon pandemije i vraćanja mera kontrole Covid-19, pre svega u Kini.

Ekonomija se suočava sa „savršenom olujom“

„To je toliko izazovna situacija da imamo tri, četiri faktora koji mogu ozbiljno da utiču na privredu. Postoji veliki pritisak na privredu. Verovatnoća da će recesija doći u Evropu, ali i u SAD je prilično  velika“, navodi Suing.

S obzirom na ovaj spoj izazova, Suing je rekao da se sve više nerado oslanja na tradicionalne modele jer se ekonomija suočava sa „savršenom olujom“. Postoje „tri ili četiri stvarne poluge koje mogu izazvati recesiju“.

Međutim, Suing naglašava da je inflacija najveća briga.

„Rekao bih da je inflacija nešto što me zaista najviše brine. Zato mislim da je signal koji smo dobili od centralnih banaka, bilo da je to od strane Federalnih rezervi SAD ili Evropske centralne banke, pravi signal“, rekao je on. Moramo se boriti protiv inflacije jer je inflacija najveći otrov za ekonomiju.

Izvor: CNBC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022