Naftaški kartel dogovorio povećanje kvota

Inflacija zadržava rast cena nafte

Evropska centralna banka već testira ideju o većem povećanju kamatne stope od očekivanog od 75 baznih bodova, jer gotovo sve veće zemlje beleže dvocifrenu inflaciju, koja još nije dostigla vrhunac. Novi generalni sekretar OPEK-a rekao je da uticajna grupa proizvođača nije kriva za nagli rast inflacije, već hronično nedovoljno ulaganje u industriju nafte i gasa. Cene dizela su možda pale za nekih 25% otkako su 8. marta dostigle rekordno visok nivo zbog rastućeg uništenja potražnje dok globalna ekonomija škripi.

Nedavni skok cena nafte izazvan glasinama o predstojećem smanjenju proizvodnje OPEK+ dostigao je gornju granicu i iako je do sastanka ostalo još samo par dana, fokus se pomakao prema pogoršanju makroekonomskog okruženja, spuštajući ICE Brent na ispod 100 USD po barelu. Inflacija se vratila u javnu raspravu, no ovaj put u središtu pažnje nisu Sjedinjene Države, već Evropa.

S obzirom na to da gotovo sve veće zemlje beleže dvocifrenu inflaciju, koja još nije dostigla vrhunac, Evropska centralna banka već testira ideju o većem povećanju kamatne stope od očekivanog od 75 baznih bodova. A to bi moglo biti još daleko od kraja, ocenjuje Oilprice.com.

Al Ghais: Nedovoljno investiranje, a ne OPEK, krivo za visoke cene nafte

Novi generalni sekretar OPEK-a Haitham Al Ghais rekao je da uticajna grupa proizvođača nije kriva za nagli rast inflacije, već hronično nedovoljno ulaganje u industriju nafte i gasa.

“Postoje drugi faktori izvan OPEK-a koji zaista stoje iza skoka cena koji smo videli u gasu i u nafti. Za mene je to nedovoljno ulaganje – hronično nedovoljno ulaganje“, rekao je Al Ghais za CNBC.

“Ovo je surova realnost zbog koje se ljudi moraju probuditi i u koju se moraju probuditi kreatori politike. Kada se to shvati, mislim da onda možemo početi smišljati rešenje ovde. A rešenje je vrlo jasno. OPEK ima rešenje: investirajte, investirajte, investirajte”, rekao je Al Ghais.

Platts: Zašto će cene dizela ostati visoke

Cene dizela su možda pale za nekih 25% otkako su 8. marta dostigle rekordno visok nivo zbog rastućeg uništenja potražnje dok globalna ekonomija škripi, inflacija se kotrlja, a tokovi ruske nafte i dalje pristižu.

Ali cene dizela ostaju na povišenim nivoima, uključujući važnu referentnu vrednost za dizel sa ultra-niskim sadržajem sumpora.

S&P Global Platts je procenio ključni evro-dizel ULSD 10ppmS FOB ARA na 1.079,75 USD/mt 18. avgusta u poređenju sa vrhuncem od 1.466,50 USD/mt, ali je to još uvek značajno više od cene od 686 USD/mt viđene na početku godine i pre izbijanje rusko-ukrajinskog rata. I postoje verodostojni razlozi za mišljenje da bi se ove visoke cene mogle nastaviti, navodi Platts.

Zalihe dizela u Evropi, koje je najlakše pratiti u rafinerijskom čvorištu Amsterdam-RoterdamAntwerpen, su na istorijski najnižim nivoima i na najnižim mesečnim prosečnim nivoima u više od jedne decenije. Zalihe na drugim mestima su jako iscrpljene, uključujući u ključnim čvorištima u SAD-u i Singapuru, uoči sezone žetve i grejanja.

S približavanjem zime, potražnja za grejanjem pomoću dizela i masovno prebacivanje s gasa na naftu, održaće potražnju za srednjim destilatom jačom nego što bi ekonomski uslovi inače sugerisali.

Očekuje se da će izvoz dizela u Evropu opasti pošto sankcije EU stupe na snagu u februaru 2023. Rusija je glavni izvoznik dizela i benzina pokrivajući više od trećine evropskog uvoza nafte, pa je ova pretnja uticala da se održe visoke marže dizela u poređenju s drugim naftnim proizvodima.

Premija dizela u odnosu na benzin je u proseku iznosila 20 USD/b tokom letnih meseci i očekuje se da će zadržati ili ojačati taj odnos do kraja 2022., ocenjuju sagovornici Platts-a.

Izvor: Magazin NNKS NEDELJA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti