Investicije u energetskoj tranziciji

Globalne investicije u energetskoj tranziciji dostigle su rekord od 755 milijardi dolara u 2021. godini, što je povećanje od 27% u odnosu na 2020.godinu. Kina je povećala svoje ukupne investicije u energetsku tranziciju za 60% u odnosu na nivoe iz 2020. godine, dodatno učvrstivši svoju poziciju globalnog lidera. Prate je SAD, Nemačka, Engleska i Francuska.

Pomoću prirodnih resursa Zemlje pokrećemo naš svakodnevni život. Da bi svet mogao da funkcionise u budućnosti potrebna je energetska tranzicija. Globalne investicije u energetskoj tranziciji dostigle su rekord od 755 milijardi dolara u 2021. godini, što je povećanje od 27% u odnosu na 2020.godinu. Deset najboljih zemalja zauzimaju 74% globalnih investicija u energetsku tranziciju.

Više od 130 zemalja postavilo je ili razmatra cilj neto nulta emisija do 2050. godine. Međutim, za postizanje neto nula emisija na globalnom nivou potrebno je 125 biliona dolara ulaganja u klimatske promene do 2050. godine, prema istraživanju koje su naručile Ujedinjene nacija u okviru konvencije o klimatskim promenama (UNFCCC).

Iako taj nivo ulaganja još nije postignut, on se povećava. Tokom 2021. godine svet je potrošio 755 milijardi dolara na primenu energetskih tehnologija sa niskim sadržajem ugljenika, što je 27% više u odnosu na prethodnu godinu.

Investicije u energetsku tranziciju po zemljama

Prvih 10 zemalja zajedno je uložilo 561 milijardu dolara u energetsku tranziciju, skoro tri četvrtine od ukupnog svetskog ulaganja, prikazano u Tabeli 1.

Tabela 1: Zemlje sa najvišim ulaganjima u energetsku tranziciju

Kina je povećala svoje ukupne investicije u energetsku tranziciju za 60% u odnosu na nivoe iz 2020. godine, dodatno učvrstivši svoju poziciju globalnog lidera. Kapacitet vetra i solarne energije u zemlji je povećan za 19% u 2021. godini, a električni transport takođe čini veliki deo investicije.

SAD su prošle godine uložile 114 milijardi dolara u čistu energiju, što je 17% više u odnosu na 2020. godinu. Nekoliko evropskih zemalja takođe se našlo na listi 10 najboljih, a Nemačka, Engleska i Francuska zaokružuju prvih pet mesta. Evropske zemlje su ukupno uložile 219 milijardi dolara u energetsku tranziciju.

Koje tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika privlače investicije?

Iako prvih 10 zemalja pruža pregled gde je uloženo, takođe je zanimljivo videti koji sektori beleže najveći priliv kapitala, što je prikazano u Tabeli 2.

Tabela 2: Investicije u energetskoj tranziciji po sektorima u 2021. godini

Obnovljivi izvori energije su činili skoro 50% ukupnih investicija u 2021. godini. Međutim, električni transport je izazvao veći deo rasta jer je nekoliko zemalja napredovalo u prelasku na električna vozila.

Nuklearna energija je takođe prikupila oko 32 milijarde dolara investicija. Najveći rast je primećen u održivim materijalima, uključujući reciklažu i bioplastiku, zbog čega je aktivnost kod ove investicije više nego udvostručena u 2021.godini.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti