Recikliranja solarnih panela

Investiranje u solarne fotonaponske panele i baterije moglo bi biti isplativo

Proizvodnja električne energije preko solarnih PV dostiže vrhunac tokom dana, kada je potražnja za strujom mala. Rešenje bi moglo biti da se upare solarne PV sa baterijom, prema istraživačima. S obzirom na cenu baterije , potrebno je vođenje drugačije nacionalne politike koje bi nagrađivale ovakav način skladištenja i prosleđivanja električne energije kad je sistemu potrebno.

Solarna energija je čisti obnovljivi izvor električne energije, koji bi potencijalno mogao da igra značajnu ulogu u ispunjavanju svetskih energetskih zahteva, ali još uvek postoji dosta prostora i izazova ka potpunom iskorišćenju ovog potencijala. Istraživači su razmotrili neka pitanja koja ometaju primenu solarne energije i predložili različita nacionalna rešenja za podsticanje upotrebe ove tehnologije.

Instaliranje u cilju smanjenja troškova energije i redukovanje uticaja koje njihovi domovi imaju na životnu sredinu, dovode do toga da su solarni paneli sve popularniji kod vlasnika kuća poslednjih godina. Na globalnom nivou, sve veći broj zemalja na sličan način podstiče postavljanje solarnih fotonaponskih sistema (PV) u stambene zgrade, kako bi povećao udeo obnovljive energije u njihovoj mešavini energije i povećao energetsku sigurnost. Uprkos obećavajućim prednostima, koje ovaj način proizvodnje električne energije nudi, i dalje postoji niz izazova koje treba prevazići.

Baterije za skladištenje viška električne energije

Proizvodnja solarne PV električne energije dostiže vrhunac tokom dana, kada je potražnja za električnom energijom mala, što rezultira prekomernom proizvodnjom – posebno radnim danima kada ljudi obično nisu kod kuće. Trenutno se ovaj višak snabdevanja električnom energijom obično isporučuje u centralnu električnu mrežu, ali idealno bi bilo da domovi koji imaju solarne panele budu u stanju da skladište prekomernu proizvodnju solarne električne energije, na primer, koristeći baterije, pa da je troše uveče, kada je potražnja velika i nema solarne proizvodnje električne energije. Problem je u tome što su investicioni troškovi za baterije trenutno prilično visoki, što potrošačima čini ekonomski neisplativim uparivanje solarnih PV-a sa baterijom. U svojoj novoj studiji objavljenoj u časopisu Applied Energy, istraživači sa IIASA, Univerzitetskog koledža u Londonu u Velikoj Britaniji i Univerziteta Aalto, iz Finske, bavili su se ovim izazovom i predložili različite ideje za podsticanje stambenih potrošača električne energije da upare solarne PV-a sa baterijskim skladištem energije.

„Želeli smo da utvrdimo da li bi investiranje u solarni PV u kombinaciji sa skladištem energije iz baterija mogao biti isplativ u trenutnim tržišnim uslovima za stambene potrošače i kakvi se načini podrške mogu koristiti za poboljšanje profitabilnosti samostalnih baterija ili sistema sa PV-baterijama. Pored toga, takođe smo želeli da uporedimo sistemske (ili regulatorne) troškove ugradnje svake PV-baterije ponaosob, u odnosu na korist koju donosi rezidencijalnim potrošačima, koji ulažu u ove tehnologije“, objašnjava vodeći autor Behnam Zakeri, istraživač sa IIASA programa za energiju, klimu i životnu sredinu.

Prednosti upotrebe spremišta baterija

Studija pokazuje da bez baterije vlasnici kuća koriste samo 30-40% električne energije iz svojih solarnih PV panela, dok se ostatak električne energije isporučuje u mrežu sa vrlo malo, ili bez koristi za vlasnika. Sa kućnom baterijom, samopotrošnja solarne PV u zgradi gotovo se udvostručuje, omogućavajući stanovnicima da smanje nabavku električne energije iz mreže do 84%, što zauzvrat može pomoći vlasniku da postane manje zavisan od mreže i cene električne energije. Pored toga, istraživači su otkrili da, iako PV-baterije trenutno nisu stvarno profitabilne za rezidencijalne potrošače, to mogu postati primenom malo drugačijih nacionalnih politika i propisa, čak i u zemljama velike geografske širine u kojima je sunčevo zračenje relativno malo.

Energetska nacionalna rešenja  za decentralizovani energetski sistem

Autori predlažu neke nova rešenja skladištenja energije koje nude pozitivan povrat ulaganja između 40% i 70% za skladištenje PV-baterija, a koja se moraju doneti na nacionalnom nivou. Oni uključuju, između ostalog, da nacionalne politike o obnovljivoj energiji usvajaju inovativnije podsticaje za poboljšanje ekonomske isplativosti decentralizovanih zelenih energetskih rešenja zasnovanih na doprinosu ovih sistema mreži. Rezultati ukazuju da se to može lako postići, na primer, nagrađivanjem potrošača za korišćenje njihove solarne PV proizvodnje i skladištenje, umesto da ih se podstiče da prekomernu solarnu energiju koju proizvedu isporučuju u mrežu.

Istraživači, dalje, tvrde da način na koji komunalna preduzeća i preduzeća za distribuciju električne energije danas ostvaruju prihod može sam po sebi predstavljati prepreku za promociju samopotrošnje obnovljive energije u zgradama, jer ove kompanije potrošačima obično naplaćuju svaku jedinicu električne energije preuzetu iz mreže. Ako se potrošači osamostale od mreže, mrežni operateri i komunalna preduzeća izgubili bi značajan deo svog prihoda. Takav scenario zahteva nove poslovne modele i načine rada koji garantuju da centralna komunalna preduzeća ne vide decentralizovana rešenja kao pretnju svojim prihodima.

U današnjem okruženju za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kapitalne subvencije su jedna od mogućnosti za delimično plaćanje ulaganja u baterije. Studija ističe da su ove politike skupe za sistem i da neće možda automatski dovesti do koristi na nivou Sistema, jer ne nagrađuju optimalnu upotrebu baterija. S tim u vezi, Zakeri i njegove kolege predlažu „politiku skladištenja“, koja nagrađuje vlasnike stambenih baterija koji skladište i prosleđuju električnu energiju kad god je sistemu potrebno. Profitabilnost sistema PV-baterija, takođe, zavisi od vrste mehanizma maloprodajnih cena u sistemu. Nalazi ukazuju da će cene električne energije, koje variraju ka strani potrošača, kao što su cene električne energije po satu sa povećanim razmakom između vršnih i najviših cena, podstaći potrošače da koriste kućne baterije, kako bi imali koristi od punjenja po niskim cenama i pražnjenja baterije kada je cena električne energije visoka. Ovakav način rada kućne baterije može da pomogne u smanjenju pritiska na električnu mrežu u vršnim vremenima, što ima značajne koristi za sistem.

"Tradicionalne, centralne energetske strukture prelaze na nove sisteme zasnovane na decentralizovanim rešenjima za obnovljivu energiju. To zahteva fleksibilnije, modernije i efikasnije politike, koje mogu garantovati socijalne i ekonomske koristi od energetske tranzicije. Nadamo se da će naša analiza doprineti boljem razumevanje uloge nekih energetskih nacionalnih rešenja, koja dalje mogu promovisati decentralizovana energetska rešenja“, zaključuje Zakeri.

Izvor: Science X

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.