Investitori zainteresovani za nikšićku Železaru

Od kad se u javnosti pročula namera EPCG da kupi Železaru, veliki broj investitora je spreman da investira u tu fabriku. U Železari postoji izvanredan potencijal za izgradnju solarne elektrane, dok metaloprerada može u značajnoj meri da prati delatnosti EPCG, koja će, zahvaljujući tome, moći da obavlja i neke poslove za tržište. EPCG je u ponudi Tosčeliku navela da je spremna za imovinu Železare da plati 20 miliona.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ima biznis planove za nikšićku Železaru. Turskoj firmi Tosčelik poslata je ponuda za kupovinu imovine te fabrike, čeka se njihov odgovor”, rekao je predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

„Od kad se u javnosti pročulo da je EPCG spremna da kupi Železaru, javlja nam se veliki broj investitora koji su spremni da investiraju u tu fabriku. Znamo i da Opština Nikšić ima određene projekte koji su vezani za krug i imovinu Železare. Ovog trenutka ne bih više o detaljima, jer to su, čini mi se, vrlo dobre stvari , pa ako se desi da se nešto ne realizuje, da ne bi došlo do nekog prevelikog razočaranja. Ubeđen sam da mi možemo da Železari da vratimo stari sjaj, da bude ponos grada Nikšića”, istakao je Đukanović.

EPCG će nakon preuzimanja imovine Železare uposliti sve njene radnike koje je Tosčelik otpustio, ali će se, istakao je Đukanović, otvoriti mogućnost i za zaposlenje dodatne radne snage.

Suvo zlato

„Već planiramo da koristimo određene pogone za metalopreradu i povezanost sa energetskim potencijalom. Radnici će ostati, imaće posla, radiće na rentabilnim radnim mestima. Mi ćemo polako da podižemo funkcionalnost te metaloprerade. U Železari postoji izvanredan potencijal za izgradnju solarne elektrane. Imamo energetsko postrojenje koje može da primi oko 60 megavati električne energije. Mi u energetici kažemo da je takav potencijal suvo zlato, a onda i ta metaloprerada može da prati značajno delatnosti EPCG koja će moći da radi i neke poslove sa kojim slobodno može da se izađe na tržište”, rekao je Đukanović.

Za Železaru – 20 miliona evra

U ponudi Tosčeliku EPCG je navela da je spremna za imovinu Željezare da plati 20 miliona. Ta sredstva, pojasnio je Đukanović, Vlada će uplatiti kompaniji na ime pomenutog aranžmana.

„Ideja da preuzmemo Železaru, da se njena imovina vrati u ruke države, odnosno Vlade i opštine Nikšić, došla je od predsednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića. Nekada je Nikšić imao preko 20.000 zaposlenih u realnom sektoru i mislim da je došlo vreme da se promeni logika i filozofija i da ćemo omogućiti građanima šansu da rade i da od tog svog rada mogu lepo i da žive”, smatra predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Izvor: RTNK

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti