Iran još nije doneo odluku o nastavku nuklearnih pregovora

Iran je juče saopštio da još nije odlučio da li će produžiti sporazum o nadzoru nuklearne zaštite Ujedinjenih Nacija sa IAEA, koji je istekao prošle nedelje. Istovremeno je stiglo upozorenja Vašingtona da će neuspeh Teherana sa IAEA uticati na obnavljanje komplikovanih pregovore o sporazuma o nuklearnoj energiji iz 2015.godine.

„Još nije doneta odluka, bilo negativna ili pozitivna, o produženju sporazuma o nadzoru sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA)”, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Saeed Khatibzadeh na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Iran i svetske sile pregovaraju o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prema kojem je Iran prihvatio ograničenja svog nuklearnog programa, a zauzvrat je dobio ukidanje međunarodnih sankcija.

Vašington je odustao od dogovora 2018. godine, a Teheran je odgovorio kršenjem nekih svojih nuklearnih ograničenja. U februaru je Iran zaustavio sporazum sa IAEA, koji je omogućio dodatne preglede iranskih nuklearnih lokacija. Neki uvidi su produženi, prema privremenim ugovorima, ali su istekli prošlog četvrtka.

U petak je IAEA zatražila hitan odgovor Irana o tome da li će produžiti sporazum, dok je američki državni sekretar Antoni Blinken rekao da će svaki neuspeh produžiti „ozbiljnu zabrinutost” za šire nuklearne pregovore.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče, na dnevnom informisanju, da žali zbog nedostatka odgovora Irana, ali je odbilo da kaže da li bi to imalo veće posledice na šire pregovore.

„Iran mora obnoviti saradnju sa IAEA i odmah vratiti svoj puni pristup”, navedeno je u saopštenju.

Iran je prošle nedelje objavio da će vrhovno telo bezbednosti države, Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost, odlučiti da li će obnoviti privremene sporazume, prema kojima su podaci i snimci i dalje prikupljani na nekim mestima na kojima su inspekcije prestale.

„Takođe, nije doneta nova odluka o brisanju podataka i snimaka sa kamera IAEA“, rekao je Khatibzadeh.

U nedelju je predsednik iranskog parlamenta rekao da Teheran nikada neće predati slike agenciji IAEA iz unutrašnjosti nekih iranskih nuklearnih lokacija, jer je sporazum s agencijom istekao.

Iranski pregovori sa svetskim silama o nuklearnom paktu, koji se vode od 9. aprila, zaustavljeni su prošle nedelje i očekuje se da će se nastaviti narednih dana. Stranke pregovora su prošle nedelje rekle da ostaju velike praznine.

„O mnogim pitanjima se dovoljno pregovaralo. Sada ostale strane moraju doneti svoje teške odluke, ako žele da obnove taj sporazum", izjavio je iranski glavni nuklearni pregovarač Abbas Arakchi, a preneli su iranski državni mediji.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti