Iran se vraća nukleranom sporazumu

Posle najave Džoa Bajdena, koji će poziciju američkog predsednika preuzeti 20. januara naredne godine, da će se SAD vratiti sporazumu i ukinuti sankcije ako se Teheran vrati poštovanju nuklearnog sporazuma, Iran se priprema da u roku od tri meseca otpočne sa punim kapacitetom proizvodnje i prerade nafte.

Iran je naložio svom Ministarstvu nafte da u roku od tri meseca pripremi postrojenja za proizvodnju i prodaju sirove nafte u punom kapacitetu, javili su danas državni mediji, uoči mogućeg ublažavanja američkih sankcija nakon što izabrani predsednik Džo Bajden preuzme dužnost.

Iranski mediji su citirali predsednika Hasana Rohanija, koji je rekao da je Iran izvozio više od dva miliona barela dnevno pre nego što se predsednik SAD Donald Trump 2018. godine povukao iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine i ponovo uveo sankcije, koje su snažno pogodile iranski vitalni izvoz nafte, prenesi Tanjug pisanje Rojtersa.

Bajden, koji će stupiti na dužnost 20. januara, rekao je da će se SAD vratiti sporazumu i ukinuti sankcije ako se Teheran vrati poštovanju nuklearnog sporazuma.

Rohani je rekao da se njegova zemlja priprema za brzo povećanje proizvodnje nafte, izvestila je IRNA.

„Ministarstvo nafte će preduzeti sve potrebne korake da pripremi pogone naftne industrije za proizvodnju i prodaju srazmerno raspoloživom kapacitetu u naredna tri meseca“, rekao je Rohani.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.