Iran skadišti naftu čekajući ukidanje američkih sankcija

Iran u rezervi ima oko 69 miliona barela nafte uskladištene na moru i još 54 miliona barela na kopnu, spremnih za isporuku kupcima čim sa SAD postignu sporazum o ukidanju sankcija. Najveći potencijalni kupci su Indija i Kina. Ipak, iranska nafta neće biti dostavljena kupcima odmah nakon ukidanja američkih sankcija jer, kanali plaćanja moraju biti čisti, kao i sve druge formalnosti, da bi trgovanje bilo legitimno.

Iran ima oko 69 miliona barela nafte u plutajućim skladištima, na čekanju da tankerima bude otpremljena do kupaca. Ali, prvo moraju biti ukinute američke sankcije za izvoz sirove nafte iz ove zemlje, procenjuje E.A. Gibson Shipbrokers, a prenosi Bloomberg.

Citigroup, takođe, ima sličnu procenu o iranskom plutajućem skladištu. U belešci od ponedeljka, banka je navela da bi Iran mogao da ima oko 65 miliona barela nafte uskladištene na moru, plus još 54 miliona barela na kopnu.

Sjedinjene Države i Iran od prošlog meseca u Beču vode neposredne razgovore o mogućim načinima da se obe zemlje vrate takozvanom iranskom nuklearnom sporazumu. Američki predsednik Džo Bajden nagovestio je spremnost da se vrati nuklearnom sporazumu, ali samo ako se Iran vrati u potpunosti poštovanju odredbi iz ovog sporazuma. Iran je sa svoje strane rekao da će početi da se pridržava nuklearnog sporazuma tek nakon što SAD ukinu sankcije Teheranu.

Zvanični sastanak Zajedničke komisije Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA), kojim se započinje peta runda bečkih pregovora, počeo je juče (utorak, 25. maja), kako je Mikhail Ulyanov, koji predvodi rusku delegaciju na pregovorima, objavio na tviteru juče rano ujutru. Ulyanov je u odgovoru na pitanje napisao da bi ovo mogla biti poslednja runda razgovora.

U slučaju da se postigne sporazum, i nakon što se ukinu američke sankcije, Iran bi mogao da isporuči naftu „velikim tržištima za izvoz, uključujući Indiju i Kinu, u roku od 10-20 dana“, rekli su iz kompanije Citigroup.

Ipak, iranska plutajuća sirova nafta neće biti dostavljena kupcima odmah nakon ukidanja američkih sankcija. Kanali plaćanja moraju biti čisti, kao i sve druge formalnosti, pre nego što kupci povrate poverenje da bi iransku naftu kupili legitimno. Stoga će prodaja iranskih zalihe sirove nafte verovatno potrajati mesecima sa postepenim pojačavanjem aktivnosti, rekao je šef istraživanja Richard Matthevs iz kompanije Gibson Shipbrokers, za Bloomberg.

Izvor: OilPrice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti