Iridijum – novi rekorder po potražnji i ceni

Esktremno redak metal, koji se dobija kao nusprodukt kopanja platine i paladijuma, ostavlja za sobom i bitkoin - iridijum, prodaje se po ceni od 6.000 dolara za uncu (manje od 30 grama), što ga čini više od tri puta skupljim od zlata. Vrednost mu je porasla za 131% od početka januara zbog poremećaja u snabdevanju i povećane potražnje za proizvodnju elektronskih ekrana.

Postoji jedan metal koji ove godine ostavlja sva dobra – pa čak i bitkoin – za sobom, u prašini. Za investitore je kupovina pravi izazov.

Vrednost iridijuma, jednog od najređih plemenitih metala, koji se dobija kao nusprodukt kopanja platine i paladijuma, porasla je za 131% od početka januara, daleko nadmašujući rast bitkoina od 85%.

Do skoka je došlo zbog poremećaja u snabdevanju u proteklih godinu dana, te rastuće potražnje na polju proizvodnje elektronskih ekrana, saopštila je Heraeus Group, prenosi Fortune.

Sa tržištem koje je mnogo manje od onih koja imaju njegovi poznatiji sestrinski metali, pitanja proizvodnje mogu imati veliki uticaj na cene.

Kladiti se na njega, takođe, je teško, jer potražnjom dominiraju industrijski korisnici.

Iridijumom se ne trguje na berzi ili putem fondova, kupci na malo ograničeni su na nekolicinu dilera, a nekoliko glavnih investitora, koji ulažu u njega, odlaze direktno kod proizvođača.

“Vreme isporuke je predugo da bi se ponuda pravovremeno povećala. Jedino kratkoročno rešenje su veće cene da se ljudi nateraju da prodaju svoje postojeće zalihe”, rekao je Džej Tatum (Jay Tatum), menadžer kompanije Valent Asset Management.

Prema podacima kompanije Johnson Matthey Plc, cena iridijuma, koji se, takođe, koristi u proizvodnji svećica, popela se na 6.000 dolara za uncu (manje od 30 grama). To ga čini više od tri puta skupljim od zlata.

Deo privlačnosti iridijuma dolazi zbog ograničenog ulaganja u proizvodnju platine, koja se u velikoj meri koristi u autokatalizatorima, dok investitori vagaju potencijalno povećanje potražnje za platinom i nove tehnologije bazirane na vodoniku.

Mala ponuda, takođe, je pripomogla da se povećaju cene ostalih platinskih metala.

Izvor: Bankar.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti