Mera za sprečavanje malverzacija u BH-Gasu

Isporuke ruskog gasa u evropska skladišta u novembru

Gasprom najavljuje isporuke gasa u podzemna skladišta EU kada završi sa punjenjem svojih rezervi u novembru. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije danas da Gasprom u potpunosti sprovodi dugoročne sporazume sa evropskim zemaljama o snanbdevanju gasom. Direktor norveškog Ekvinora upozorava, međutim, da će gas biti skup ove zime.

Gasprom je spreman da nastavi isporuke prirodnog gasa u evropska podzemna skladišta (PSG) odmah pošto se dopune podzemna skladišta Ruske Federacije, izjavio je danas prvi čovek ove ruske kompanije Aleksej Miler.

„Čim dopunimo naša PSG počećemo da punimo i evropska skladišta gasa. Nema sumnje da će to poboljšati sigurnost i stabilnost snabdevanja gasom uoči predstojeće zime”, rekao je Miler, prenosi TAS S.

Gasprom ima svoja skladišta gasa i u Evropi, uključujući Austriju i Nemačku, potvrdio je Miler i dodao da je u ovom trenutku popunjenost tih skladišta na veoma niskom nivou, nešto iznad 190 miliona kubnih metara.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije danas da Gasprom u potpunosti sprovodi dugoročne sporazume sa evropskim zemaljama o snanbdevanju gasom.

Gasprom poštuje dugoročne sporazume

„Situacija u Evropi jasno pokazuje koliko je važna održiva i pouzdana saradnja u energetskoj sferi. Gasprom u potpunosti poštuje dugoročne sporazume sa evropskim zemljama”, rekao je Putin, prenosi Tanjug pisanje agencije TA S.

Kako je preneo Rojters, Putin je naložio danas direktoru Gasproma Alekseju Mileru da ta kompanija počne da puni evropska skladišta gasom kada Rusija završi popunjavanje sopstvenih zaliha što se očekuje do 8. novembra.

„Čim završimo popunjavanje podzemnih skladišta gasa u Rusiji, počećemo da pumpamo gas Gasproma u evropska pozemna skladišta”, rekao je Miler Putinu na sednici vlade.

Ruski predsednik je rekao da će to poboljšati situaciju na evropskom energetskom tržištu.

Miler je rekao da će Gasprom dostići planirani nivo – više od 72 milijarde kubnih metara gasa u domaćim skladištima do 1. novembra, preneo je Rojters. A potpuno će završiti popunjavanje skladišta do 8. novembra.

Gas će biti skup ove zime

Kompanija Ekvinor, drugi po veličini evropski snabdevač gasom posle Gasproma, procenjuje da će cene gasa u zimskom periodu biti visoke zbog veoma niskih zaliha tog energenta u Britaniji i Evropskoj uniji.

„Mislimo da će tokom zime cene gasa biti visoke. Na kom nivou, ne znam. Ali će stanje na tržištu biti veoma zaoštreno, što će biti problematično za građane Velike Britanije, Evrope i neke industrije“, rekao je generalni direktor Ekvinora Anders Opedal u intervjuu za Rojters.

Dodao je da bi, ako u Evropi i Aziji zima bude blaga, tržište moglo da krene putem uravnoteženja između ponude i potražnje do kraja zime i na proleće.

„Ali, uobičajena zima ili hladnija od normalne, vršiće veliki pritisak na snabdevanje gasom, posebno ako imamo u vidu da tečni prirodni gas nastavlja da odlazi u Aziju. A ne vidimo promene u pogledu isporuka gasa iz Rusije (u Evropu)”, rekao je Opedal.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti