Italija zabranjuje solarne panele na poljoprivrednom zemljištu

Italijanska vladajuća koalicija usvojila je pravila koja ograničavaju postavljanje solarnih panela na poljoprivredno zemljište, izjavio je italijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida. Ministar energetike Gilberto Picheto Fratin prvobitno se protivio zabrani, ali je nakon sednice rekao novinarima da nove mere neće ugroziti cilj vlade da do 2030. godine postavi oko 38 gigavata fotonaponskih postrojenja.

Italijanska vlada je usvojila zakon o zabrani postavljanja solarnih panela na poljoprivredno zemljište, izvestili su ministri, ali signalizira zeleno svetlo za fotonaponske sisteme iznad polja i vinograda.

U okviru paketa mera za zaštitu poljoprivrede i ribarstva, Vlada je zabranila postavljanje fotonaponskih sistema na poljoprivredno zemljište.

„Prekinuli smo praksu nekontrolisanog postavljanja fotonaponskih panela na zemlju“, rekao je ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Prema rečima ministra poljoprivrede, zabranom neće biti obuhvaćeni „agronaponski projekti”, koji predviđaju postavljanje solarnih panela iznad njiva i vinograda, na zemljištu sa dvostrukom namenom proizvodnje električne energije u periodu jakog sunčevog svetla i uzgoja poljoprivrednih kultura.

Prema rečima vladinih zvaničnika, ministar energetike Gilberto Picheto Fratin se prvobitno protivio zabrani, ali je nakon sednice rekao novinarima da nove mere neće ugroziti cilj vlade da do 2030. godine postavi oko 38 gigavata fotonaponskih postrojenja.

Vlada podriva zelene ciljeve

Vladin paket sada moraju da odobre oba doma parlamenta.

Poljoprivredni lobiji već dugo pozivaju na ograničenja postavljanja solarnih panela na poljoprivredno zemljište, upozoravajući da je takva praksa nespojiva sa uzgojem poljoprivrednih kultura. Udruženja za zaštitu životne sredine optužila su vladu da podriva zelene ciljeve koje je dogovorila sa svojim partnerima iz G7.

Italija se prošle nedelje, zajedno sa svojim partnerima iz grupe G7 obavezala da će do 2030. godine utrostručiti instalisane kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i da će u prvoj polovini naredne decenije ugasiti termoelektrane na ugalj.

Prošle godine je instalirano skoro šest gigavata (GW) kapaciteta obnovljive energije, uglavnom malih solarnih elektrana.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti