Italijanska kompanija spremna da plati 20 miliona evra da dobija ruski gas preko Austrije

Italijanska naftna kompanija Eni saopštila je da je spremna da isplati 20 miliona evra garancija da se oslobodi prekinuta isporuka ruskog gasa Italiji preko Austrije, koju je Gasprom ranije objavio.

Gasprom je u subotu objavio da potpuno prekida isporuke gasa kompaniji Eni navodeći kao razlog nemogućnost prevoza tog energenta preko Austrije zbog stupanja na snagu novih propisa od 1. oktobra.

„Blokada je izazvana činjenicom da je Gasprom trebalo da pruži novčanu garanciju za prolaz gasa za prevoznika koji prenosi gas od Austrija do Italije, koje ranije nisu postojale i Gasprom nije platio“, rekao je generalni direktor Enija Klaudio Deskalci. 

Garancija od 20 miliona evra

„Mi ćemo sada videti da li možemo to da preuzmemo i platimo austrijskom prevozniku garanciju od 20 miliona evra umesto Gasproma“, rekao je on i izrazio nadu da bi problem mogao da bude rešen ove nedelje. Deskalci je rekao da blokada nije izazvana geopolitičkim razlozima i da je bilo pogrešno verovati da bi kompanija koja hoće da plaća u rubljama mogla da obezbedi garancije u evrima za prolaz robe.

Najveći deo gasa isporučenog Italiji prolazi preko Ukrajine, preko gasovoda TAG koji stiže u Tarvizio na severu zemlje na granici sa Austrijom. 

Deskalci je rekao da je pre prekida Italija dobijala oko 20 miliona kubnih metara ruskog gasa dnevno, što je oko devet do deset posto italijanskog uvoza gasa u odnosu na 40 odsto pre početka ruske invazije Ukrajine u februaru.

Krajem septembra Italija je dostigla 90 odsto svog ciljanog skladištenja gasa i u toku je dalje popunjavanje, rekao je juče ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani.

Izvor: 021

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti