Izgoreo bager koji su protestanti zapalili u Nišu na gradilištu EMS-a

U Nišu u naselju Brzi Brod prethodne noći je zapalјen bager. Mašina, koja pripada izvođaču radova na projektu izgradnje mešovitog energetskog voda potpuno je izgorela. Iz Elektromreže Srbije ističu da je projekat izgradnje mešovitog voda prošao sve faze usvajanja (pa i javnu raspravu), da za njegovu izgradnju postoje sve potrebne dozvole i da ovaj teroristički akt utiče na realizaciju priklјučaka građana Niša.

Elektromreža Srbije AD obaveštava javnost da je tokom prethodne noći, a nakon protesta koji su održani u naselјu Brzi Brod, zapalјen bager koji pripada izvođaču radova na projektu izgradnje mešovitog energetskog voda. Bager je potpuno izgoreo, a ceo slučaj je prijavlјen nadležnim organima. Inače, bager je bio korišćen za rad na izmeštanju postojećeg dalekovodnog stuba na lokaciju još udalјeniju od stambenih objekata.

Elektromreža Srbija izražava najdublјu zabrinutost zbog ovog teškog incidenta u kojem je došlo do uništavanja imovine i to smatra ozbilјnom pretnjom po svoje zaposlene i po izvođače radova.

Posebno je zabrinjavajuće jer se radi o lјudima i tehnici koji su angažovani na projektu od javnog interesa, koji ni na koji način ne ugrožava živote i zdravlјe lјudi, ne šteti okolini i nijednim svojim delom ne prelazi preko objekata.

Projekat je prošao sve faze usvajanja

Projekat izgradnje mešovitog voda u ovom gradu sprovodi se na zahtev Grada Niša, meštana koji čekaju priklјučke, odnosno Distribucije u Nišu, a nakon što je Vlada Republike Srbije donela odluku o javnom interesu. Projekat izgradnje mešovitog voda je prošao sve faze usvajanja (pa i javnu raspravu) i za njegovu izgradnju postoje sve potrebne dozvole. U projekat je EMS uložio više od osam miliona evra sopstvenih sredstava.

Elektromreža Srbije nikada nikome nije obećala da će umesto projektovanog i usvojenog nadzemnog voda kroz naselјe Brzi Brod ići podzemni vod. EMS je visine provodnika dodatno podigao i povećao rastojanje između stubova čime je jedan stub, najbliži nelegalno podignutom igralištu, uklonjen.

Širom cele Srbije postoji više od 11.000 kilometara nadzemnih vodova i neki od njih prelaze preko objekata i idu kroz naselјena mesta, što opet nije slučaj u Nišu.

Smatramo da je skandalozno da jedna grupa lјudi, iznošenjem neistina i zlonamernim širenjem neosnovanog straha kod građana, sprečava da se realizuje projekat koji je u upravo u interesu svih stanovnika Niša i okoline. Uvereni smo da će država imati snage da zaštiti svoj interes, kao i interes i bezbednost svojih građana i da će jasno pokazati da su ovakvi aktovi, koji se mogu uporediti sa terorizmom, u potpunosti neprihvatlјivi. Uvereni smo i da će svi odgovorni biti privedeni pravdi, poručuju iz EMS-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti