Zajednička komisija za koncesije BiH i RS će odlučivati o projektu Gornja Drina

Izgradnja HE Buk Bijela – EPS i ERS zajedno do zelene energije

Polaganjem kamena temeljca za HE Buk Bijela Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda Republike Srpske su započele realizaciju projekta o kome se priča i koji se planira, ali i osporava već duže od pola veka. Novi kapacitet za proizvodnju zelene energije će i EPS-u i ERS-u pomoći u sprovođenju energetske tranzicije ka čistoj energetici, ali i da sačuvaju energetsku samodovoljnost - većim sopstvenim proizvodnim kapacitetima.

Počela je izgradnja HE Buk Bijela, hidrocentrale koja se planira već 60 godina, koja je hvaljena od inženjera i energetskih stručnjaka a osporavana od zaštitara prirode, ali i onih koji saradnju Srbije i Republike Srpske vide kao politički problem.

Polaganjem kamena temeljca počela je realizacija projekta izgradnje HE Buk Bijela na Drini, kod Foče, zajedničkog projekta Elektroprivrede Srbije (EPS) i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Pored predsednika vlada i ministara energetike i rudarstva Srbije i Republike Srpske, kamen temeljac su postavili i Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a i Luka Petrović, v. d. generalnog direktora ERS.

HE Buk Bijela, za čiju izgradnju su juče počeli pripremni radovi, deo je projekta izgradnje tri hidroelektrane ne Drini ukupne snage 211 megavata. Vrednost ove hidroelektrane je oko 220 miliona evra a sve tri oko 520 miliona evra. Projekat će realizovati zajedničko preduzeće HES Gornja Drina u kojem EPS ima 51 odsto vlasništva, a ERS 49 odsto.

„Gradnja HE Buk Bijela na Drini predstavlja novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i celog regiona, te pokazuje kako se zajednički radi u interesu budućih generacija koje neće poznavati granice za rad, kapital, projekte i opstanak. Ovo je projekat koji otvara mnoga druga vrata i mogućnosti. Nadam se da će do kraja prvog kvartala 2022. biti ozvaničen početak gradnje i još jednog velikog projekta – aerodroma Trebinje ili autoputa do Bijeljine“, rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da ovaj projekat znači život, povezivanje, opstanak i prosperitet.

„"Došli smo u poziciju da krenemo u realizaciju ovog projekta i danas nakon 60 i više godina žele da nam ospore ovaj projekat samo zato što ga radimo sa Srbijom. Da smo potpisali ugovor sa nekim drugim, mi bi bili pravi momci, dobri momci. Ponosni smo što gradimo ovu hidroelektranu zajedno sa Srbijom, na veliko zadovoljstvo svih građana Republike Srpske i Srbije. Osporavanja projekata poput ovog nemaju osnova jer je reč o veoma značajnom poduhvatu. Drina nije ni ispred ni iza nas, ovo nije državna granica, ovo je isključiva nadležnost Republike Srpske. Projekat tri hidrocentrale nameće nam se kao obaveza za naredni period. Da radimo, gradimo, povezujemo“, rekao je Višković.

Odgovarajući onima koji osporavaju ovaj projekat Višković je ponovio da je izgradnja ovog projekta isključivo nadležnost RS.

HE Buk Bjela / Maketa: ERS

„Mi smo proveli sve potrebne procedure. Projekte tri hidrocentrale, zelena energija nešto što nam se nameće kao obaveza da radimo u narednom periodu. Kad želimo da radimo, onda žele da to ospore isti ti koji nam to nameću. Odlučili smo, vi radite svoj posao, a mi ćemo raditi ono za šta nam je narod dao mandat, a to je da gradimo, da povezujemo i da nikome ne pravimo nikome štetu. Danas RS ima više od 60 posto proizvodnje električne energije iz termoelektrana, moramo taj procenat ubrzano da smanjimo, kako ne bismo došli u milost i nemilost onih koji ovaj projekat žele da ospore", istakao je premijer Srpske.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da će radovi na izgradnji HE Buk Bijela biti završeni pre roka, za četiri godine, umesto za planiranih šest godina.

„Drina je reka svih nas, ona nas spaja i nikada ne razdvaja. Danas počinjemo radove i završićemo ih pre roka. Uverena sam da ovo neće biti jedina hidroelektrana koju će Srbija i Republika Srpska zajednički graditi. Duboko verujem da ćemo za četiri godine ponovo biti ovde kada hidroelektrana počne proizvodnju električne energije“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da početak gradnje HE Buk Bijela građani Republike Srpske, ali posebno stanovnici Foče i Podrinja čekaju više od 40 godina i zahvalio rukovodstvu Srbije za podršku koju pruža Republici Srpskoj.

Plan je da snaga HE Buk Bijela bude između 93,5 MW i 114,5 MW, sa projektovanom godišnjom proizvodnjom do 355 GWh. Ceo projekat Gornja Drina predviđa i izgradnju hidroelektrana Foča i Paunci.

Novi hodropotencijal EPS-a i ERS-a značajni su iz dva razloga – obe elektroprivrede će povećati ne samo proizvodne kapacitete već i svoju proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Sprovođenje energetske tranzicije ka proizvodnji zelene struje je ono na šta i Srbiju i Republiku Srpsku uslovljavaju iz Energetske zajednice ali i EU.

Novi kapacitet, međutim, bitan je i zbog toga što obezbeđuje energetsku sigurnost – smanjuje mogućnost zavisnosti od uvoza a povećava potencijal za izvoz električne energije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.