Izgradnja HE Buk Bjela preduslov za energetsku bezbednost

Zajednički projekti su klјučni za regionalnu stabilnost i energetsku bezbednost, sližili su se tokom današnjeg susreta potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac. Istaknuto je da hidroenergetski sistem Buk Bijela treba da donese energetsku stabilnost svima.

Usporavanje projekta izgradnje Buk Bijele ne donosi korist nikome, a povezivanje kroz izgradnju tog hidroenergetskog sistema doneće korist građanima Srbiji i Bosne i Hercegovine i energetsku bezbednost, poručeno je posle sastanka ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem.

Mihajlović je, kako prenosi Tanjug, ocenila da političari moraju da shvate da je politika u drugom planu, a da je razvoj regiona ono na čemu moraju da rade.

„Svaka vrsta zadržavanja jednog tako važnog projekta utiče na svakog građanina i građanku kako Srbije tako i BiH“, rekla je Mihajlovićeva. Ministarka je istakla da hidroenergetski sistem Buk Bijela treba da donese energetsku stabilnost svima.

„Sve što budemo mogli da uradimo, uradićemo. Ne sme da bude pitanje politike, jer je to pitanje energetske bezbednosti obe države”, rekla je.

Košarac podržava inicijative Vučića i Dodika

Košarac je rekao da ne zna zašto nekome smeta dobra saradnja i regionalno povezivanje, a kao primer dobre saradnje naveo je energetsku na kojoj rade predsednici Vučić i Dodik.

„Treba pozdraviti svaki regionalni oblik saradnje. Uvek je otvoren poziv prema federalnih strukturama BiH da se uključe u te projekte. Usporavanje nije saveznik, ne donosi benefit nikome“, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navodeći da će benefit od projekta Buk Bijela imati i Bošnjaci i Srbi i Hrvati – i Federacija BiH i Republika Srpska.

Zorana Mihajlović i Staša Košarac razgovarali su i o saradnji u drugim sektorima energetike, posebno u oblasti izgradnje gasne interkonekcije i zajedničkim projektima za izgradnju energetskih kapaciteta koji koriste obnovlјive izvore. Teme su bile i ekonomsko regionalno povezivanje transportne i energetske infrastrukture i inicijativa Otvoreni Balkan, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike (MRE).

„Bilo bi vrlo značajno ukoliko bi mogli inicijativu Otvoreni Balkan da proširimo na ceo region. Jer, ona omogućava da građani i građanke u celom regionu žive bolje. Da je ekonomija bolja. Moramo da učinimo sve što je moguće da u zemljama regiona građani ostanu da žive, a ne da iz ovog regiona odlaze”, rekla je srpska ministarka energetike.

Mihajlović je podvukla da je energetska bezbednost pitanje svih pitanja, i da nema razvoja bez zajedničkog napora na podizanju energetske bezbednosti regiona.

„Upućeni smo jedni na druge. Verujem da ćemo u vezi gasne interkonekcije učiniti sve što je moguće da ona bude jedan od zajedničkih važnih projekata na kojima ćemo raditi”, rekla je miniatarka.

Energetika u BiH u rukama entiteta

Tema razgovora bio je i predstojeći sastanak ministarskog saveta Energetske zajednice koji će biti održan 30. novembra.

Košarac je istakao da je nadležnost ministarstva na čijem je čelu samo koordinirajuća, a da je energetika u BiH u rukama entiteta.

„Jako sam zadovoljan visokim stepenom razumevanja Srbije kada je u pitanju BiH”, rekao je predstavnik BiH pozivajući strukture koje osporavaju projekte saradnje Srbije i Srpske da to prestanu da čine i da se uključe u razvoj tih projekata.

Ocenio je i da je loše što se u BiH ne prihvata inicijativa Milorada Dodika da se i ta zemlja priključio inicijativi Otvoreni Balkan, jer je taj projekat, kako je rekao, jak input za razvoj ekonomija država regiona.

„Danas smo dogovorili redovne sastanke sa fokusom na temu Otvorenog Balkana, kako bi dodatne informacije preneli u BiH i mobilisali federalne partnere da daju pozitivno mišljenje“, rekao je Košarac.

Košarac je posebno zahvalio Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću na svemu što je Srbija uradila za BiH tokom krize sa snabdevanjem gasom, koja je nastala posle kvara u Bugarskoj. Istakao je da je Srbija regionalni lider i u oblasti energetike.

Izvor: MRE i Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti