Mera za sprečavanje malverzacija u BH-Gasu

Izlaz iz energetske krize Nemačka traži u prinudnim merama

Nemačka uvodi prinudne mere da bi prevazišla energetsku krizu. Nemačka puni skladišta gasa i pali TE na ugalj. Cene gasa biće prepuštene tržištu, a ministar privrede Robart Habek najavljuje poskupljenja.

Nemačka vlada je, zbog smanjenja priliva ruskog gasa, aktivirala drugi od tri stepena plana za snabdevanje u vanrednim situacijama, objavilo je danas ministarstvo privrede u Berlinu.

„Snabdevanje je trenutno sigurno, ali je situacija i dalje napeta”, objavilo je Ministarstvo.

Nemački ministar privrede Robart Habek rekao je da će cene gasa dodatno rasti, što će osetiti i industrija i privatni korisnici.

„Mi se moramo pripremiti na dalje skokove cena“, upozorio je Habek.

Prema definiciji drugi, tzv. alarmantni stepen u sklopu plana za snabdevanje gasom u vanrednim situacijama, aktivira se u slučaju teškoća u opskrbi ili pojačane potražnje. U tom drugom stepenu država još ne interveniše nego prepušta tržištu da reguliše situaciju.

Aktiviranje TE na ugalj i kontrola distribucije gasa

Aktiviranje drugog stepena plana snabdevanja gasom u vanrednim situacijama vladi omogućava pojačano aktiviranje termoelektrana na ugalj, od kojih se zbog borbe vlade protiv klimatskih promena, poslednjih godina postepeno odustajalo.

Pri trećem stepenu država kontroliše distribuciju gasa i smanjuje protok pri čemu su domaćinstva kao i objekti od posebnog značaja poput bolnica, posebno zaštićeni od redukcija.

Privredni napad

Habek je, kako javlja dopsinik agencije Hina iz Berlina, Rusiju optužio za „privredni napad” zbog smanjenja protoka gasa kroz gasovod Severni tok 1.

Rusija je proteklih dana smanjeni protok opravdavala nedostatkom jedne turbine koja se nalazi na remontu u Kanadi i koju, zbog sankcija, ta zemlja odbija da isporuči državnoj ruskoj energetskoj kompaniji Gazprom.

Habek je rekao da glavni cilj ostaje popunjavanje skladišta gasim do početka zime što trenutno, kako je rekao, bez dodatnih mera neće biti moguće.

„Moramo učiniti sve kako bi punih skladišta dočekali zimu”, rekao je nemački ministar privrede.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti