Izrael gradi gasovod od polja Levijatan do Egipta

Izrael će izgraditi novi gasovod za prirodni gas od svoje ofšor platforme na polju Levijatan direktno do Egipta, dogovoreno je tokom posete egipatskog ministra Tareka el-Mola Jerusalimu. Cilj ovog projekta je korišćenje egipatskih postrojenja za utečnjavanje gasa za jačanje izvoza ovog energenta u Evropu, kako bi se iskoristila situacija povećane potražnje.

Izraelski i egipatski ministri energetike složili su se u nedelju da izgrade gasovod od izraelskog priobalnog polja Levijatan u istočnom Mediteranu do Egipta, s ciljem jačanja izvoza u Evropu, rekao je izraelski zvaničnik za The Times of Israel.

Juval Štajnic (Yuval Steinitz), izraelski ministar energetike i njegov egipatski kolega Tarek el-Mola (Molla) „dogovorili su se o izgradnji morskog gasovoda od gasnog polja Leviajan do postrojenja za utečnjavanje u Egiptu“, rekao je anonimni izvor napominjući da je cilj „povećati izvoz gasa u Evropu kroz postrojenja za ukapljivanje u Egiptu, kako bi se iskoristila situacija povećane potražnje u Evropi za prirodnim gasom“.

Dogovor je najavljen u vreme Moline posete Izraelu, gde se, takođe, sastao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom spoljnih poslova Gabijem Aškenazijem (Ashkenazi), kao i Štajnicom.

Premijer Benjamin Netanjahu, u sredini, egipatski ministar za naftu Tarek el-Mola, levo, i izraelski ministar energetike Juval Štajnic, u Jerusalimu 21. februara 2021. / Foto: Kobi Gideon / GPO

Ministri energetike i njihovi timovi sastali su se „kako bi dogovorili povećanje saradnji u energetici“, rekao je Mola u video snimku koji je objavila Šteinitcova kancelarija.

Procenjuje se da Levijatan, otkriven 130 kilometara (81 milju) zapadno od mediteranskog lučkog grada Haifa 2010. godine, sadrži 535 milijardi kubnih metara (18,9 biliona kubnih stopa) prirodnog gasa, zajedno sa 34,1 miliona barela kondenzata.

Američki Noble i izraelski Delek, konzorcijum koji predvodi razvoj Levijatana i manjeg polja Tamar, zaključili su prošle godine desetogodišnji ugovor s egipatskim Delfinom (Dolphinus) vredan 15 milijardi dolara za snabdevanje sa 64 milijarde kubnih metara gasa.

Izrael je, inače, počeo da pumpa gas iz Levijatana u decembru 2019. godine a da izvozi u Egipat sledećeg meseca.

Izvor: The Times of Israel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.