Izum koji pravi obnovljivu energiju od trulog povrća osvaja prvu James Dison nagradu

Materijal napravljen od trulog voća i povrća koji pretvara UV svetlost u obnovljivu energiju kao i jednostavna kućna alternativa rutinskom mamografskom pregledu odnose prve ovogodišnje James Dison nagrade.

Nov materijal napravljen od trulog voća i povrća koji pretvara UV svetlost u obnovljivu energiju, svom dizajneru je doneo prvu nagradu za održivost na ovogodišnjem James Dison takmičenju. Carvey Maigue, sa Filipina je koristio supstancu napravljenu od biljnog otpada, piše TheGuardian.

Druga glavna nagrada na međunarodnom takmičenju uručena je 23-godišnjoj studentkinji postdiplomskih studija Judit Giro Benet, za pronalazak jeftinog biomedicinskog uređaja koji se može koristiti kod kuće za otkrivanje raka dojke, uz upotrebu veštačke inteligencije za analizu urina. Plava kutija nudi jednostavnu alternativu rutinskom mamografskom pregledu u kući.

Od rekordnih 1.800 prijava – uprkos izazovima pandemije Covid 19 – nagradu je dobio 27-godišnji Carvey Ehren Maigue, student Univerziteta Mapua na Filipinima, za svoj Aureus system.

Aureus je napravljen od biljnog otpada i može se pričvrstiti u panele na prozore i zidove. Omogućava fotonima visoke energije da budu apsorbovani luminiscentnim česticama dobijenim iz voća i povrća, koje ih ponovo emituju kao vidljivu svetlost. Za razliku od solarnih panela, sistem je efikasan čak i kada nije direktno okrenut suncu, jer može pokupiti UV zrake kroz oblake i odbijati se od zidova, pločnika i drugih zgrada.

Maigue je rekao: „Osvajanje nagrade James Dison je i početak i kraj. Označio je kraj godina sumnje da li će moja ideja naći globalni značaj. Želim da stvorim bolji oblik obnovljive energije koji koristi svetske prirodne resurse, blizak je životima ljudi, stvarajući dostižne puteve ka održivoj i regenerativnoj budućnosti“.

Dva pobednika, koja su osvojila novčanu nagradu od po 30.000 funti za dalji razvoj svojih izuma, sudije su pohvalile rešavanjem problema od globalnog značaja: održiva metoda za efikasno generisanje obnovljive energije i uređaj za kućno otkrivanje raka dojke.

Benet iz Taragone u Španiji, koja sada studira na Univerzitetu u Kaliforniji, Irvine, bila je inspirisana majčinom dijagnozom raka dojke, kao i potrebom za manje invazivnom i pristupačnijom alternativom. Njen rani rad istraživao je dokaze da su psi otkrili rak kod ljudi nakon njuškanja daha.

Sa tradicijom od 15. godina, nagrada James Dison je otvorena za 27 zemalja, za studente i nedavno završene studente koji studiraju dizajn proizvoda, industrijski dizajn i inženjering. Prepoznaju se i nagrađuju maštovita dizajnerska rešenja za globalne probleme.

Tire Collective, grupa studenata master studija sa Londonskog imperijal koledža i Kraljevskog koledža umetnosti, bila je jedna od dvoje drugoplasiranih za svoje rešenje za rastuću ekološku problem habanja guma izazvan drumskim prevozom. Drugi je Scope, od studenata Univerziteta Vaterloo u Kanadi, koji su dizajnirali nova sočiva pomoću tečnih kristala kako bi na kamerama mobilnih telefona dobili visokokvalitetne uvećane fotografije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.