Izveštavanje pre plaćanja takse na CO2 pri ulasku u EU

U prelaznoj fazi primene Mehanizma za prilagođavanje na granicama (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), trgovci će morati samo da izveštavaju o emisijama u vezi sa uvozom u EU, koji podleže mehanizmu. Iako će se od uvoznika tražiti da od 1. oktobra 2023. prikupljaju podatke za četvrto tromesečje, njihov prvi izveštaj moraće da bude dostavljen tek do 31. januara sledeće godine.

Evropska komisija je prošle nedelje donela pravila kojima se uređuje primena Mehanizma za prilagođavanje na granicama (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) tokom prelazne faze koja počinje 1. oktobra 2023. i traje do završetka 2025. godine.

U objavljenoj uredbi koja reguliše primenu pravila detaljno se navode prelazne obaveze izveštavanja za uvoznike robe iz EU koje obuhvata CBAM, kao i prelazna metodologija za proračun emisija tokom postupka proizvodnje robe obuhvaćene mehanizmom, saopšteno je iz Predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj.

U prelaznoj fazi CBAM-a trgovci će morati da izveštavaju samo o emisijama ugrađenim u uvoz koje podležu mehanizmu, bez plaćanja finansijskog prilagođavanja. Na taj način će kompanijama biti dato dovoljno vremena za pripremu, a istovremeno će se omogućiti dorada konačne metodologije do 2026. godine.

Namenski IT alati

Kako bi pomogla uvoznicima i proizvođačima iz trećih zemalja, Komisija je objavila i smernice za uvoznike iz EU i pogone izvan EU o praktičnoj primeni novih pravila. Trenutno se razvijaju i namenski informatički alati za pomoć uvoznicima u realizaciji tih proračuna i izvještavanja o njima, kao i materijali za osposobljavanje, internetski seminari i uputstva za poderšku preduzećima nakon pokretanja prelaznog mehanizma.

Iako će se od uvoznika tražiti da od 1. oktobra 2023. prikupljaju podatke za četvrto tromesečje, njihov prvi izveštaj moraće da bude dostavljen tek do 31. januara sledeće godine.

Smanjenje globalne emisije

Cilj CBAM-a, koji je ključni deo paketa Spremni za 55 posto, jeste rešavanje pitanja emisija gasova sa efektom steklene bašte ugrađenih u robu, pri njenom uvozu u carinsko područje Evropske unije, kako bi se sprečio rizik od izmeštanja emisija ugljenika i time smanjile globalne emisije.

Mehanizam obuhvata proizvode koji su uvezeni u EU iz zemalja s manje ambicioznim ciljevima, ili, pak, bez poreza na CO2 iz industrije cementa, aluminijuma, đubriva, gvožđa i čelika , kao i na proizvodnju električne energije.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti