Izvoz struje iz BiH vredan skoro milijardu maraka

Zaključno sa oktobrom, bosansko-hercegovački izvoz električne energije u ovoj godini iznosio je rekordnih 952,5 miliona KM, zahvaljujući visokim cenama električne energije na svetskim berzama. Zbog nepovoljnih hidroloških uslova, izvoz je u oktobru opao na, svega, 48,4 miliona KM. U ovogodišnjem spoljnotrgovinskom poslovanju Srpske, vrednom 4,519 milijardi KM, električna energija je imala najveće učešće sa obimom od 405 miliona KM.

Iako je ovogodišnji izvoz električne energije iz BiH dostigao rekordni nivo, zbog izrazite suše i manje proizvodnje u hidrocenteralama iz kojih se dobija trećina proizvedene električne energije, ali i zbog remonta u kome su bile pojedine termoelektrane, oktobar je bio jedan od najslabijih meseci kada je reč o izvozu ovog strateškog proizvoda, piše portal Pogled.ba.

Zaključno sa oktobrom, bosansko-hercegovački izvoz električne energije u ovoj godini iznosio je rekordnih 952,5 milionana KM, zahvaljujući visokim cenama električne energije na svetskim berzama.

Uvoz po skupim cenama

Međutim, pogoršane prilike uticale su na povećanje uvoza električne energije koja je nabavljena na tržištu po skupim cenama.Tako je oktobarski uvoz bio u vrednosti od 46,6 miliona KM, odnosno bio je samo oko 1,8 miliona KM manji od izvoza.

Prema podacima Agencije za stastitiku BiH, ukupan uvoz električne energije za deset meseci ove godine bio je 268 miliona KM i čak je za 67,8 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

Pogoršane prilike za elektriprivrede usloviće da će većina njih u ovoj godini poslovati sa gubitkom. Takve najave već su stigle iz Elektriprivrede RS, a pod pritiskom je i poslovanje dve federalne elektroprivrede, ne samo zbog pogoršanih uslova, nego i zbog ograničenja poskupljenja struje za privredu od, maksimalno, 20 odsto.

Struja dominantna u izvozu Srpske

Kada je reč o spoljnotrgovinskom poslovanju Republike Srpske, najviše se izvozila struja, a uvozila nafta.

Republika Srpska je za deset meseci ove godine u spoljnotrgovinskom poslovanju sa inostranstvom ostvarila izvoz u vrednosti od 4,519 milijardi KM, što je za 26,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku, prenosi Srpskainfo.

Vrednost ostvarenog uvoza za deset meseci ove godine od 5,891 milijardi KM veća je za 30,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Upravo je električna energija imala najveće učešće u desetomesečnom ovogodišnjem izvozu, u vrednosti od 405 miliona KM. U uvozu su na prvom mestu naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (osim sirovih), sa ukupnom vrednošću od 493 miliona KM.

Proizvodnja RiTE Ugljevik po planu

Jedan od bitnih elemenata u sistemu poslovanju Elektroprivrede Republike Srpske jeste rudnik i termoelektrana Ugljevik, sa ovogodišnjom proizvodnjom od 1.266.000 gigavat-časova električne energije, uprkos složenim uslovima poslovanja. Time je ostvarenje plana veće od 99 odsto, izjavio je izvršni direktor za opšte i pravne poslove u ovom preduzeću Slobodan Marković, objavila je RTRS.

To je 29 odsto ukupne proizvodnje električne energije u elektroprivredi u Republici Srpskoj.

Prema Markovićevim rečima, dobru proizvodnju Termoelektrane pratili su i dobri rezultati u rudniku, gde je iskopano 1,8 miliona tona uglja, što je 104 odsto u odnosu na plan.

Kako je rekao, RiTE Ugljevik očekuje da će u ovoj godini ispuniti sve proizvodne planove i imati pozitivan finansijski rezultat.

Marković je istakao da kroz cenu električne energije, pogotovo one na evropskom tržištu, ova termoelektrana ima potpunu opravdanost i njen rad u budućnosti predstavlja siguran zalog za dovoljno električne energije u Republici Srpskoj.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.