Šel želi da razvije ogromni plutajući vetropark na moru u Južnoj Koreji

Jačanje energetske bezbednosti i nezavisnosti u EU

Holandija i Velika Britanija najavile su planove za novi dalekovod koji bi povezivao ove zemlje i priobalne vetroturbine u Severnom moru, kako bi se povećala energetska sigurnost i energija iz obnovljivih izvora.

„Ova nova veza dodatno jača energetsku sigurnost i nezavisnost u Evropi. Bliska saradnja na polju energije vetra i interkonekcije između zemalja Severnog mora je imperativ“, rekao je Rob Jeten, holandski ministar klime i energetike.

Električni vod, nazvan LionLink, drugi je te vrste i nosiće dovoljno struje da napaja više domova nego u Birmingemu i Mančesteru zajedno, saopštila je vlada Velike Britanije.

Očekuje se da će biti u funkciji početkom 2030. godine, i biće četiri puta veći od jedinog drugog interkonektora te vrste i nosiće do 1,8 gigavata.

„S obzirom da Severno more postaje najveći snabdevač zelenom električnom energijom za Holandiju i velike delove Evrope, spremni smo da proširimo interkonekciju između dve zemlje“, rekao je Jeten.

Ministri energetike Velike Britanije i Holandije će objaviti planove za ovu vezu na samitu o Severnom moru u Belgiji, gde će se sastati predstavnici devet zemalja i visoki predstavnik EU za energetiku, Kadri Simson, kako bi razgovarali o budućim ambicijama u oblasti vetroparkova na moru.

Očekuje se da će Grant Šaps, britanski sekretar za energetsku bezbednost, potpisati memorandum o razumevanju sa Danskom o jačanju saradnje na prelasku sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Ujedinjeni sever Evrope

„Zajedno sa snažnim vezama koje imamo sa našim severnoevropskim susedima ujedinjenim danas na samitu o Severnom moru, mi jačamo našu energetsku bezbednost i šaljemo snažan signal Putinovoj Rusiji da su dani njene dominacije na globalnim tržištima električne energije prošli. „, rekao je Šaps.

Prema holandskoj vladi, LionLink će podržati dekarbonizaciju i integraciju tržišta, ojačati sigurnost snabdevanja i predstavljati važan korak ka integrisanoj ofšor mreži u Severnom moru.

„To je prvi korak i odlična prilika da naučite kako se ofšor mreža formira“, rekla je Manon van Beek, izvršni direktor TenneT-a, holandskog operatera prenosnog sistema koji sarađuje sa britanskom kompanijom National Grid na razvoju projekta.

Velika Britanija već ima 8,4 gigavata kapaciteta interkonektora, uključujući i elektroenergetsku vezu sa Belgijom. Kablovski vod LionLink će to povećati za petinu.

„Povezivanje vetroelektrana na više tržišta istovremeno menja igru za energetsku infrastrukturu i dovodi nas korak bliže realizaciji ogromnog potencijala zelene energije Severnog mora“, rekao je Ben Vilson, predsednik National Grid Ventures.

„Sada nam je potreban politički, pravni i regulatorni okvir da bismo ovo ostvarili i uspostavili obostrano korisnu mrežu Severnog mora kako bismo pružili čistiju, pravedniju, sigurniju i pristupačniju energetsku budućnost za britanske i evropske potrošače“, dodao je on.

Izvor: euroactiv

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti