Jahorina ekonomski forum 2023

Na šestom Jahorina ekonomskog forumu pod nazivom Regionalne integracije i Bosna i Hercegovina, Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan od 26. do 28. aprila će se u hotelu Termag, kroz diskusiju predstavnika državnih institucija, kompanija i stručnjaka tražiti rešenje kako poboljšati javne politike, ekonomiju i kvalitet života građana Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Jahorina ekonomski forum već šestu godinu zaredom predstavlja jednu od najuglednijih regionalnih manifestacija na kojoj se, kroz diskusiju predstavnika državnih institucija, kompanija i stručnjaka dolazi do relevantnih zaključaka kako poboljšati javne politike, ekonomiju i kvalitet života građana Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Šefovi država i ministarstava iz celog regiona, ugledni naučnici, stručnjaci i privrednici, sportski i društveni radnici, kao i mediji – više od 700 učesnika sada već tradicionalno će se ove godine okupiti u hotelu Termag, od 26. do 28. aprila na šestom Jahorina ekonomskog forumu pod nazivom Regionalne integracije i Bosna i Hercegovina, Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan.

Forum pod zajedničkim pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana predsedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, Saveta ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa organizuje Udruženje ekonomista Ekonomski forum iz Banjaluke sa partnerima Privrednom komorom Vojvodine, Ekonomskim institutom Beograd i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Regionalno povezivanje

„U specifičnim okolnostima globalne ekonomske krize i ratnih dešavanja u Evropi, kao i posledica pandemije, od kojih se čovečanstvo još nije oporavilo, značaj ovakvih stručnih skupova u regionu nikada nije bio veći. BiH treba da učestvuje u svim procesima od ekonomskog značaja i da tako građanima obezbedi bolji život. Jedna od tema Foruma biće ekonomski procesi i regionalno povezivanje. Veoma je bitno da se regionalno povežemo. Isto tako, učešće u svim regionalnim inicijativama je značajno, počevši od CEFTE, preko Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana”, kaže Goran Račić, predsednik Udruženja ekonomista Ekonomski forum i Organizacionog odbora 6. Jahorina ekonomskog foruma (JEF).

Ističući da se „nalazimo pred nepoznatim, jer primer ovakve lančane globalne krize nismo imali u istoriji, tako da nemamo primere rešenja na koje možemo da se pozovemo” Račić poručuje: „Na nama je da ih pronađemo”.

Zato će kroz teme ovogodišnjeg Foruma biti obuhvaćeni sve segmenti od značaja, ne samo za ekonomiju, već i celokupan društveni sistem.

„Bavićemo se temama modeme poljoprivrede, preduzetništva, zelene agende, obrazovnog sistema.novim migracijama i posledicama na tržište radne snage, kretanjem inflacije, sportom, kao i novim tehnologijama i rastućim kreativnim industrijama”, navodi Račić govoreći o tome da je inflacija najveća pretnja po ekonomiju i mere stabilizacije.

Kao ključne teme nabraja i značaj i ulogu digitalizacije, oblast osiguranja, energetsku tranziciju, sport kao najjači brend regiona, ali i održivu poljoprivredu, pametne gradove, značaj kreativnog sektora i da su žene liderke Balkana.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti