Zašto je porastao izvoz LNG -a iz SAD?

Japan će povećati investicionu ulogu u LNG projektima

Japan planira da pojača svoju investicionu ulogu u projektima tečnog prirodnog gas (LNG), kako bi podstakao novi razvoj i povećao ugovore o otkupu goriva od strane svojih kompanija. Uprkos tome što su se zapadne kompanije povukle iz Rusije, japanski ministar je rekao da će Japan zadržati koncesije u projektima Sahalin-1 i Sahalin-2 u Rusiji, jer su oni stabilni izvori dugoročne i jeftine energije.

Ulaganja u razvoj novog LNG-a širom sveta su značajno opala kako raste globalni trend ka dekarbonizaciji, iako je potražnja porasla, posebno u Aziji, čak i pre ukrajinske krize, rekao je Koiči Hagiuda.

„Ruska invazija na Ukrajinu je pojačala konkurenciju za kupovinu LNG-a, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa stabilnim snabdevanjem Japana gorivom“, rekao je on na konferenciji za novinare.

„Vlada treba da izađe u prvi plan da obezbedi LNG kroz saradnju sa privatnim sektorom.

Vlada ima za cilj da obezbedi „rizični novac“ preko državne Japanske nacionalne korporacije za naftu, gas i metal (JOGMEC) za postojeće LNG projekte koji mogu kroz proširenje da brzo povećaju proizvodnju, rekao je on, ali nije naveo detalje.

Važnost ulaganja u sektor LNG-a za osiguranje energetske bezbednosti je prepoznata na sastanku ministara energetike G7 početkom marta, dodao je ministar.

Ukrajinska kriza, izazvana onim što je Moskva nazvala „specijalnom vojnom operacijom“, istakla je ulogu Japana u energetskim projektima Sahalin-1 i Sahalin-2 u Rusiji, pošto su zapadne naftne kompanije odlučile da se povuku iz zemlje.

Hagiuda je rekao da će Japan zadržati koncesije u oba projekta, jer su oni stabilni izvori dugoročne i jeftine energije. Japan će takođe raditi na smanjenju zavisnosti od ruske energije diverzifikacijom izvora snabdevanja.

Japan je iz Rusije tokom 2021. godine uvezao 8,8% LNG-a, 3,6% sirove nafte i 12,5% uglja.

Izvor: Reuters

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti