Japan će termoelektrane na ugalj ozeleneti sagorevanjem amonijaka

Japan, svestan svoje energetske stabilnosti i neutralnosti - koju sada poseduje, ne želi lako da se odrekne elektrana na ugalj, već smatra da modernizacijom tehnologije može smanjiti emisije. Jedan od načina kako to da postigne je uvođenje zelenog amonijaka u proces sagorevanja zajedno sa ugljem.

Najveći japanski proizvođač električne energije najavio je da planira da počne da koristi amonijak kao izvor goriva u jednoj od svojih postojećih elektrana na ugalj. Reč je o demonstracijskom projektu zajedničkog paljenja, za koji kompanija očekuje da će smanjiti emisiju  ugljen-dioksida.

Plan je objavila najveća japanska kompanija za proizvodnju električne energije Jera, koja kreće sa zajedničkim ulaganjem sa Tokio Electric Power, Chubu Electric Power i IHI Corp, japanskom inženjerskom kompanijom.

Demonstracioni projekat je posebno dizajniran za uspostavljanje tehnologije sagorevanja amonijaka – sagorevanjem uglja i amonijaka u velikoj komercijalnoj elektrani na ugalj. Tokom testiranje ovog projekta moći će da se proceni apsorpcija toplote kotla i uticaj sagorevanja na životnu sredinu, posebno proizvodnja i uticaj izduvnih gasova.

Ovo bi mogao biti važan podsticaj za najveći australijski projekat vetra i sunca – Azijski centar za obnovljivu energiju od 26 GW, koji je sada usmeren na tržište zelenog amonijaka, kao zamenu za ugalj u generatorima poput ovih.

Jera i IHI će sprovesti četvorogodišnji pilot projekat u termoelektrani na ugalj Hekinan čiji je kapacitet 1GW, počev od juna ove do marta 2025. godine. Amonijak će činiti 20% izvora goriva za sagorevanje u ovoj termoelektrani. Po prvi put na svetu da će se tako velika količina amonijaka sagorevati u velikoj i komercijalnoj elektrani na ugalj. Jera se obavezuje da će komercijalizovati proizvodnju električne energije koja sagoreva amonijak do 2030. godine.

Pored toga, JERA i IHI će, takođe, sprovesti testove sagorevanja amonijaka u gorionicima malih dimenzija. Koristeći gorionike od različitih materijala u Hekinanu kako bi osigurali pouzdanost sagorevanja amonijaka velike količine.

Smatra se da je amonijak potencijalni izvor goriva sa nultom emisijom, a Japan je već prešao na razmatranje smanjenja troškova snabdevanja amonijakom, tako da do 2030. godine proizvede tri miliona mt/godišnje amonijaka u gorivu, što je ekvivalentno količini od 500.000 mt/godišnje vodonika, navodi S&P.

Demonstracioni projekat je, takođe, vitalni korak na Jerinom putu ka planovima za upotrebu 100% amonijaka kao goriva tokom 2040-ih i deo njegovog većeg plana za neutralnost ugljenika do  2050. Jera će biti odgovorna za nabavku potrebnog amonijaka za demonstracioni projekat zajedničkog paljenja, kao i za izgradnju potrebnih pogona novih tehnologija, kao što su skladište i isparivač. IHI će biti odgovoran za razvoj gorionika, koji će se koristiti u demonstracionom projektu.

Važno je, iz australijske perspektive, da obezbeđivanje potrebnog amonijaka može biti blagodet za australijski izvoz zelene energije.

Prošle nedelje kompanija Fortescue Future Industries, koja predstavlja zelenu granu kompanije Fortescue metala Andreva Forresta, potpisala je memorandum o razumevanju sa IHI Corp, kako bi istražila potencijal za izvoz zelenog amonijaka u Japan iz Tasmanije.

Endru Dikson iz CWP Renewables nedavno se pridružio podcastu RenewEconomy's Energy Insiders, da bi razgovarao o tome zašto će se masovni projekat kompanije kapaciteta od 26GW za vetar i solarnu energiju verovatno fokusirati na proizvodnju zelenog amonijaka.

„Nekako je protivno zdravom razumu da kompanije koje se bave obnovljivim izvorima razmišljaju o prodaji hemijskih supstanci za poboljšanje sagorevanje goriva u termoelektrani na ugalj“, rekao je Dikson poručujući da je to „zapravo, prilično tehnički lako. I to je prilično prilagodljivo. Dakle, Japan može pojačati svoju dekarbonizaciju sagorevanjem amonijaka u termoelektranama na ugalj sa udelom od 20%, a zatim povećanjem od 30/40/50%. I samim tim u Japanu se postiže znatno smanjenje štetnih emisija“.

Izvor: Reneweconomy

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti