Japan izdvaja 3,4 milijarde dolara iz zelenog fonda za razvoj vodonika

Japan, koji sada troši oko dva miliona tona vodonika godišnje namerava da iz svog zelenog fonda za inovacije izdvojiti do 3,4 milijarde dolara za dva projekta koji će ubrzati istraživanja, razvoj i promociju upotrebe vodonika tokom narednih 10 godina. Fond vlade Japana za zelene inovacije stvoren je da bi pomogao zemlji da postigne svoj cilj – a to je da do 2050. godine da postane ugljenično neutralna.

Japanska vlada objavila je u utorak (18. maja) da će iz svog zelenog fonda za inovacije izdvojiti do 370 milijardi jena (3,4 milijarde dolara) za dva projekta za ubrzavanje istraživanja, razvoj i promociju upotrebe vodonika tokom narednih 10 godina.

Japan je u decembru predstavio ambiciozni cilj da poveća potrebe svoje zemlje za vodonikom na tri miliona tona godišnje do 2030. i na 20 miliona tona godišnje do 2050. Trenutna godišnja potreba za vodonikom ove države je oko dva miliona tona.

Nova organizacija za razvoj energije i industrijskih tehnologija u utorak je počela da prihvata prijave za dva vodonična projekta, saopštilo je ministarstvo industrije.

Jedan od njih biće projekat do 300 milijardi jena (2.75 milijardi dolara, $1 = 108.8600 yen) za stvaranje lanca snabdevanja vodonikom i promociju potražnje za ovim čistim gorivom. Preostalih 70 milijardi jena razviće veliki, ekonomični sistem proizvodnje vodonika elektrolizom vode, koristeći električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora energije, saopštilo je ministarstvo.

Ova dva projekta finansiraće se iz vladinog fonda za zelene inovacije od dva biliona jena, koji je stvoren da bi pomogao zemlji da postigne svoj cilj, a to je da do 2050. godine postane ugljenično neutralna.

Ovo su prvi od 18 potencijalnih projekata koje je ministarstvo najavilo prošlog meseca za podršku istraživanju i razvoju, korišćenjem vladinog fonda.

Vodonik, koji se dugo koristi kao raketno gorivo, uglavnom se izvlači iz prirodnog gasa ili uglja. Uglavnom se koristi u preradi nafte i za proizvodnju amonijaka za đubriva, ali očekuje se da će buduća potražnja dolaziti iz širih segmenata, uključujući transport, izgradnju i proizvodnju električne energije.

Detalji drugih istraživačko-razvojnih projekata kojima će se iskoristiti vladin fond, a koji uključuju ulaganje u vetroparkove i izgradnju lanca snabdevanja amonijakom kao gorivom, biće odlučeni do jeseni, rekao je izvor iz ministarstva industrije Japana.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti