@Alexander Limbach/Imago images

Japan planira velike investicije za koriščenje vodonika

Japanska vlada je spremna da pruži veliku finansijsku podršku privredi kako bi vodonik dobio veliku upotrebu. Zemlje širom sveta se utrkuju da razviju industriju vodonika kao sredstvo kojim će smanjiti emisiju štetnih gasova.

Japan planira da uloži 107,5 milijardi dolara (15 triliona jena) u narednih 15 godina da bi snabdevala zemlju vodonikom, saopštila je vlada u utorak, dok ubrzava napore za korišćenje gasa za prelazak na niskougljeničnu ekonomiju.

Zemlje širom sveta se utrkuju da razviju industriju vodonika kao sredstvo za smanjenje emisije štetnih gasova. Pojedine industrije koje imaju problema sa dekarbonizacijom, kao što su proizvodnja čelika i hemijskih proizvoda bi imale veliku potencijalnu korist od njega u čišćenju energetskog sektora.

Japan, koji je prvi objavio svoju osnovnu strategiju za upotrebu vodonika 2017. godine, u utorak je najavio revidirani cilj povećanja snabdevanja vodonikom na 12 miliona tona godišnje do 2040. godine Prvobitni plan je predviđao da snabdevanje Japana vodonikom do 2030. godine dostigne tri miliona tona godišnje od sadašnjih dva miliona tona, prenosi Rojters.

Cilj Japana je oko 20 miliona tona do 2050. godine, kada očekuje da će globalno tržište vodonika dobiti 2,5 biliona dolara godišnjeg prihoda. Od 15 biliona jena, vlada ima u planu da obezbedi 6-8 biliona jena, a ostatak će doći iz privatnog sektora, saopštilo je ministarstvo industrije.

Izvor: energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti