Japan se okreće OIE, ali se ne odriče nuklearki

Iako je Japan prvobitno naveo da će njihova proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora činiti 22-24% do 2030 godine, sada je taj plan revidiran i povećan na 36-38%. U ministarstvu industrije Japana smatraju da je ovaj plan dosta ambiciozan i da ne predstavlja idealnu viziju, kojom bi trebalo Japan da se kreće. Nuklearna energija predstavlja stabilan izvor za proizvodnju električne energije.

Japan će povećati svoj cilj vezan za udeo u proizvodnji električne energije koji dolazi iz obnovljivih izvora energije (OIE) u zemlji do 2030. godine, dok nastoji da smanji emisije štetnih gasova, kako bi ispunio obaveze prema međunarodnim sporazumima o klimatskim promenama, navodi se u nacrtu njegove najnovije energetske politike.

Revidirana osnovna energetska strategija zemlje ostavlja nepromenjenim cilj nuklearne energije, iako se zemlja borila da vrati industriji bivšu centralnu ulogu, nakon katastrofe u Fukušimi 2011. godine.

U nacrtu politike ministarstva industrije Japana, objavljenom u sredu, kaže se da bi obnovljivi izvori energije trebalo da čine 36-38% udela u proizvodnji električne energije 2030. godine, udvostručujući nivo od 18% u finansijskoj godini do marta 2020. Raniji cilj bio je da obnovljivi izvori učestvuju sa 22-24% električne energije do 2030.

Upotreba uglja, najozloglašenijeg fosilnog goriva, kad su u pitanju emisije štetnih gasova, smanjiće se na 19% sa 26% prema novom planu.

Gas, koji dolazi u Japan u obliku uvezenog tečnog prirodnog gasa (LNG), činiće izvor za ostatak proizvodnje elktrične energije iz fosilnih goriva , koja će biti smanjena na 41%, sa 56%.

Japanski nuklearni cilj ostao je nepromenjen na 20-22%. Nova goriva, poput vodonika i amonijaka činiće tek oko 1% u mešavini izvora za proizvodnju električne energije 2030. godine, navodi se u nacrtu.

Kako hitnost borbe protiv klimatskih promena raste, revidirani energetski plan za 2030. godinu je „ambiciozan” umesto „idealna vizija”, kao u prošlosti, rekao je zvaničnik u ministarstvu industrije.

Promena dolazi nakon što je Japan u aprilu skoro udvostručio svoj cilj smanjenja emisije ugljenika do 2030. godine, na 46% sa 26% na nivou iz 2013. godine, što je odgovor na pritisak Sjedinjenih Država, dok su se svetski lideri sastajali na klimatskom samitu, čiji je domaćin bio američki predsednik Džo Bajden.

Mnogi stručnjaci kažu da će nuklearni cilj biti teško postići nakon katastrofe u Fukušimi, koja je dovela do velikog pomaka u javnom mnjenju, nakon što je razotkrila nedostatke industrije i regulatora i dovela do gašenja svih reaktora u zemlji. Sada radi devet reaktora – najveći broj od katastrofe. Japan je ranije imao 54 operativna reaktora.

U nacrtu se ne pominje izgradnja novih nuklearnih postrojenja ili zamena postrojenja, na šta su neki rukovodioci industrije i korporacija tražili da se vlada uključi. Japan teži da što više smanji svoje oslanjanje na nuklearnu energiju, dok jača kapacitete obnovljive energije, ali nuklearna energija ostaće veoma važan izvor energije sa osnovnim opterećenjem, kaže se u nacrtu.

Ministarstvo industrije odbilo je da komentariše kada će revidirani energetski plan biti finaliziran. Vlada revidira svoj osnovni energetski plan jednom na svake tri do četiri godine.

Izvor: Reuters

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022