Jasne smernice su potrebne Svetu u borbi sa klimatskim promenama

Stalan tok finansija za pokretanje energetske tranzicije važniji je nego ikad za prevazilaženje verovatno najveće energetske krize od 1970-ih. Energetske kompanije ne mogu da podrže neto nulte ciljeve emisije bez mnogo veće finansijske podrške, posebno od industrija koje eksploatišu naftu i gas.

U naredne 23 godine će biti potrebno do 12,1 triliona dolara ulaganja u naftnu industriju da bi se zadovoljila potražnja, kaže OPEK. Godišnje investicije u čiste izvore energije moraju da se utrostruče do 2030. na najmanje 4 triliona dolara, kako bi se svetu dala šansa da ispuni cilj neto nulte emisije (Net Zero) do 2050. godine, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

U nastojanju da se dostigne cilj neto nulte emisije, nafta i gas nisu „loši momci“. Umesto toga, oni omućavaju da milijarde ljudi mogu da upale svetla, zagreju svoje domove i napune rezervoare za benzin. Može se pomisliti da je tok kapitala ka investicijama u obnovljive izvore daleko jači, ali ovoj grani industrije predstoji dug i mukotrpan put.

Ono što je najvažnije, ovo nije razgovor „i/ili“. Održavanje energetske bezbednosti danas podržavanjem čistijih fosilnih goriva uz pokretanje zelenih inovacija i tržišta su akcije koje moraju biti sprovedene paralelno. Ne možemo da žrtvujemo energetsku bezbednost danas, jer nećemo stići u budućnost, a ne možemo da žrtvujemo klimatsku agendu danas, jer nećemo imati sigurnu budućnost. Oba koloseka moraju da se razvijaju paralelno – to je jedina šansa za uspeh.

Transparetnost i poverenje ključni faktori energetske tranzicije

Tempo političkih i regulatornih promena oko energetske bezbednosti i Net Zero cilja znači da bi parametri ulaganja u naftu i gas, pa čak i u obnovljive izvore energije, mogli biti potpuno drugačiji za nekoliko godina, što znači da se sada mora uzeti mnogo  više stvari u  razmatranje.

Potrebno je napraviti više “Net Zero puteva” kako bi se energetskim kompanijama i finansijskim institucijama pružila preko potrebna transparentnost koja će omogućiti raspoređivanje kapitala sa daleko više poverenja i povećati šanse za ponovljeno finansiranje.

Akcije oko povećanja transparentnosti bi trebalo da uključuju i stavljanje cene na ugljenik kako bi se investitorima i svim drugim zainteresovanim stranama pružila očigledna metrika o tome kako proceniti emisije CO2, što poboljšava tačnost finansijskih prognoza.

Bliski istok tek treba da napravi veći napredak u ovom sektoru, ali to se sada brzo menja; Ujedinjeni Arapski Emirati, na primer, očekuju da će uskoro pokrenuti berzu za offset trgovanje ugljenikom u Abu Dabiju. Sve u svemu, više saradnje, angažovanja u rešavanju problema između energetskih i finansijskih aktera u smislu istraživanja i razmene znanja bila bi od neprocenjive vrednosti za jačanje poverenja na obe strane.

UAE krupnim koracima korača ka cilju Net Zero

Program o klimatkim promenama najavljuje najznačajniji globalni remont u modernoj istoriji, stavljajući svet na hitno potreban put za zeleniju, čistiju i profitabilniju budućnost. Nema sumnje da je postizanje Net Zero u UAE i širom sveta do 2050. godine ogroman zadatak koji će promeniti način na koji proizvodimo, trošimo, skladištimo, transportujemo i plasiramo više vrsta energenata. Toliko, niko na planeti još uvek ne može u potpunosti da razume veličinu onoga što je potrebno.

UAE  koje su domaćini narednog COP28 već koračaju napred, kao prva nacija u MENA koja je postavila takav Net Zero cilj. Planiraju da ulože 163 milijarde dolara u čiste i obnovljive izvore energije u narednih 30 godina. Treći najveći proizvođač OPEK-a takođe gradi najveću solarnu elektranu na svetu sa ukupnim kapacitetom od 2GW u Abu Dabiju, pri čemu je zemlja domaćin nekih od najvećih svetskih projekata i najkonkurentnijih projekata širom sveta.

UAE su takođe potpisali ugovor od 100 milijardi dolara sa SAD, najvećom svetskom ekonomijom, za razvoj 100 GW čiste energije na globalnom nivou do 2035.

Izvor: Business

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti