Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele 3. septembra

Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele 3. septembra

Vlada Srbije danas je usvojila uredbu o prosumeru (proizvođaču/kupcu) električne energije. Svi koji žele da na svoje krovove postave solarne panele potrebno je da se obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu, rekla je državna sekretarka u MRE Jovanka Atanacković za RTS, pojašnjavajući da će javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele Ministarstvo rudarstva i energetike objaviti 3. septembra.

„Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele Ministarstvo rudarstva i energetike će objaviti 3. septembra. Posle toga će lokalne samouprave nastaviti da sprovode dalje korake. Najvažnija informacija za građane je da je procedura pojednostavljena. Potrebno je, jedino, da se obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu“, rekla je za RTS državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

Ona je objasnila da će postupak posle objavljivanja javnog poziva biti isti kao u slučaju subvencionisanja zamene stolarije.

Uredba omogućava solarne panele u jednom koraku

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača. Sledi javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele.

Na ovaj način je znatno pojednostavljena procedura po kojoj građani mogu da postanu kupci-proizvođači, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Na taj način se u jednom koraku dolazi do nabavke solarnih panela. Ranije je bilo potrebno ispuniti čitav niz administrativnih procedura, a postupak je trajao i duže od šest meseci.

Novom uredbom je omogućeno da nema kontakta sa državnom administracijom i da nisu potrebni lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji i probni rad.

Jedini korak koji, shodno ovoj uredbi, građani treba da naprave posle kupovine i ugradnje panela je da se obrate snabdevaču, posle čega bivaju priključeni na mrežu. Tada će svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo. To znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži. Na kraju meseca se vidi razlika, pa će, ako su proizveli više nego što su potrošili, tu količinu prebaciti za sledeći mesec, saopštilo je resorno ministarstvo posle sednice Vlade Srbije.

Nov zakonski okvir

„Da bismo uopšte pričali o ovoj temi, bilo je potrebno da Ministarstvo rudarstva i energetike na čelu sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović donese nov zakonski okvir, što je osnova za novu energetsku politiku. U procesu energetske tranzicije pratimo svetske tokove, a to znači da želimo čistiji vazduh i dodatni ekonomski razvoj. Kada govorimo o tome da građani mogu da postanu kupci-proizvođači. To je novost kod nas. Malo toga je potrebno uraditi. Danas Vlada usvaja uredbu o prosumeru i počinje primena ovog propisa, što je u stvari samo jedan korak do solarnih panela“, rekla je Atanackovićeva.

Državna sekretarka je podsetila da je ranije bilo potrebno ispuniti niz administrativnih procedura i da je postupak trajao i duže od šest meseci.

Nema kontakta sa državnom administracijom

„Danas je sve drugačije. Nema kontakta sa državnom administracijom. Nisu potrebni idejno rešenje, lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji, probni rad. Ništa od toga danas nije potrebno. Jedini korak koji građani treba da naprave posle kupovine i ugradnje panela je da se obrate snabdevaču. Sa snabdevačem potpisuju ugovor. Nakon toga će biti priključeni na mrežu“, objašnjava Atanackovićeva.

Površina krovova u Srbiji je oko 600 kvadratnih kilometara. Ako se iskoristi samo deset odsto Srbija bi dobila kapacitet od oko šest gigavata u solarnim panelima na krovovima. „Solarni paneli imaju dvostruku korist za sve nas. Ekonomski se isplate za sedam do osam godina, a radni vek panela je 25 godina. Računi za utrošenu energiju će biti znatno niži. Drugi bitan razlog je da konačno svi počnemo da vodimo računa o zdravlju životne sredine i energetskoj efikasnosti, jer godišnje bacimo proizvodnju jedne TE kroz prozor“, istakla je Atanacković.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti