Jeftina baterija na bazi cinka bez anode – za skladištenje obnovljive energije

Istraživači veruju da njihov dizajn baterije bez anode predstavlja potpuno novi pravac za korišćenje baterija na bazi cinka u energetskim sistemima za skladištenje. Baterija pokazuje visoku efikasnost, gustinu pakovanja energije i daje pouzdanu stabilnost, zadržavajući 62,8% svog skladišnog kapaciteta čak i nakon 80 ciklusa punjenja i pražnjenja.

Istraživači sa Univerziteta Stanford i Univerziteta za nauku i tehnologiju King Abdullah razvili su prototip baterije bez anode na bazi cinka koja koristi jeftine, prirodne materijale, kojih ima u izobilju.

U studiji objavljenoj u časopisu Nano Letters, naučnici Yunpei Zhu, Yi Cui i Husam Alshareef rekli su da su inspiraciju crpeli iz prethodnih istraživanja baterija na bazi litijuma i natrijuma bez anoda i odlučili da naprave bateriju u kojoj je bogata katoda jedini izvor cinka.

Istraživači veruju da njihov dizajn baterije bez anode predstavlje novi pravac za korišćenje baterija na bazi cinka u energetskim sistemima za skladištenje.

Njihov glavni cilj je bio rešavanje velikog problema povezanog sa prethodnim istraživanjima baterija na bazi cinka. Problem je bio u tome što su im, iako su obezbeđivale sigurnost i veliku količinu energije u poređenju sa drugim baterijama, bile potrebne debele anode od cinka, koje sadrže veliku količinu metala i koje su, prema tome, skupe.

U svom prototipu, međutim, tim istraživača koristio je katodu mangan-dioksida, koju su prethodno obogatili sa jonima cinka, vodeni rastvor cinkovog elektrolita trifluorometansulfonata i bakarnu foliju. Tokom punjenja baterije cink se prenosi na bakarnu foliju, a tokom pražnjenja metal se skida, oslobađajući elektrone koji napajaju bateriju.

U svom radu Zhu Cui i Alshareef izveštavaju da je baterija pokazala visoku efikasnost, gustinu pakovanja energije kao i pouzdanu stabilnost, zadržavajući 62,8% svog skladišnog kapaciteta nakon 80 ciklusa punjenja i pražnjenja. Stoga veruju da njihov dizajn baterije bez anoda predstavlja potpuno novi pravac za upotrebu baterija na bazi cinka u sistemima za skladištenje energije.

Izvor: Mining.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.