Jeftinija struja ostaje u novogodišnjem paketu za građane Srpske

U Republici Srpskoj će u 2023. godini cena takozvane jeftine struje - manjeg dnevnog tarifnog stava (MT), u noćnim satima i tokom vikenda, biti duplo niža od, uslovno rečeno, cene skupe struje - većeg tarifnog stava (VT). Vrednost će i u jednom i u drugom slučaju varirati i zavisiti od konačne potrošnje, odnosno uvedenih tarifnih cenovnih pragova.

Građani Srpske će od 1. januara naredne godine i dalje imati takozvanu jeftinu struju, u periodu od 22 do šest časova tokom zimskog računanja vremena i od 23 do sedam sati ujutro u letnom periodu, ali i u danima vikenda, neprekidno od petka uveče, do ponedeljka ujutro.

To je potvrdio direktor Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (RERS) Vladislav Vladičić, pojašnjavajući da će cena ove, takozvane, jeftine struje – manjeg dnevnog tarifnog stava (MT) u navedenom periodu biti duplo niža od, uslovno rečeno, cene skupe struje – većeg tarifnog stava (VT).  Dodaje i da će vrednost i u jednom i u drugom slučaju varirati i zavisiti od konačne potrošnje, odnosno uvedenih tarifnih cenovnih pragova.

„Žao mi je što je ova stavka ostala nepojašnjena tokom prošle sedmice kada je saopštena odluka o korigovanju cena električne energije domaćinstvima. Mislim da se radi o značajnoj stvari, koja će se sigurno obradovati mnoge“, rekao je Vladičić.

Cene prema obimu potrošnje

Kako je pojasnio, prema usvojenoj odluci o tarifnim stavovima za javno snabdevanje električnom energijom u Srpskoj, građani koji mesečno potroše do 500 kilovata električne energije, od 1. januara naredne godine jedan kilovat plaćaće po ceni od 0,0655 maraka, a u noćnim satima i vikendom utrošena struja će im se obračunavati po duplo manjoj tarifi – 0,0328 maraka. Domaćinstvima koja potroše između 500 i 1.500 kilovata, struja će se obračunavati po ceni od 0,11, odnosno 0,551. Za građane sa potrošnjom preko 1.500 kilovata, skupa struja će biti 0,2425, a takozvana jeftina tokom noći i vikendom 0,1213 maraka po jednom utrošenom kilovatu.

Inače, RERS je tokom prošle sedmice prihvatio zahtev Elektroprivrede Srpske, odnosno njenih zavisnih proizvodnih preduzeća, tako da se od početka naredne godine ukida letni i zimski obračun električne energije. Struja će od početka 2023. godine biti plaćana po jedinstvenoj tarifi, a visina računa će zavisiti od krajnje potrošnje, odnosno uvedenih cenovnih pragova.

Novi računi

Domaćinstva koja potroše više od 500, odnosno 1.500 kilovat-sati, prvih 500 će plaćati po jednoj, prvoj tarifi, a ostatak po drugoj ili trećoj, u zavisnosti od količini utrošene struje. Nakon toga se podvlači crta, sabira i dobija konačan iznos za plaćanje, koji čini i fiksni deo u iznosu od 12,93 marke (mrežarina).

Oni koji su do sada trošili manje od 500 kilovat-sati mesečno nemaju razloga za preteranu brigu, jer će njihovi novi računi od 2023. biti veći za oko pet maraka u odnosu na dosadašnje koje su plaćali po zimskoj tarifi, dok bi domaćinstvima koja, recimo, potroše 1.800 kilovata, prema novim pravilima igre, novi računi mogli biti veći za 70 i više maraka u odnosu na još važeći zimski obračun struje u Srpskoj.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti