Još se pregovara sa MMF o poskupljenju struje

Brnabićeva je izjavila da se još razgovara sa MMF o povećanju cene električne energije. Ona smatra da nema potrebe da cena električne energije „dramatično" raste i osvrnula se i na povećanje akciza, a sve to ide paralelno sa povećanjem plata i penzija.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Valjevu da se još uvek razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o povećanju cena električne energije i da će se Vlada Srbije truditi da ne bude poskupljenja ili da bar bude minimalno.

„Imala sam ponovo radni sastanak i sa članovima Nadzornog odbora EPS-a, sa vršiocem dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušanom Živkovićem i sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović o pripremama za grejnu sezonu. Mi imamo potpuno pripremljeno sve za ovu zimsku sezonu, na našim deponijama uglja je preko 2,1 milionа tona uglja. Imamo dodatno pokrivene količine, a dnevno otprilike kopamo 100.000 tona uglja iz naših kopova i skladištimo na deponije. Pored toga, imamo dodatno pokrivene količine koje idu u luku Konstancu ili Ploče“, rekla je ona.

Kako je navela, možda će se pregovarati i sa lukom Ploče o dodatnim kapacitetima za skladištenje.

Brnabićeva je rekla da nema potrebe da cena električne energije „dramatično“ raste i osvrnula se i na povećanje akciza.

„Što se tiče povećanja akciza, ono je praktično i predviđeno rebalansom budžeta. Međutim, kada pričamo o tome, uvek treba da imamo u vidu da to takođe prati odnosno ide paralelno sa povećanjem plata i penzija. Mi smo najavili dodatno povećanje plata – najmanje od 10 odsto u javnom sektoru od 1. januara 2024. godine, dodatno povećanje penzija od 1. januara 2024. godine za 14, 6 odsto, jednokratnu finansijsku podršku penzionerima 20.000 dinara do kraja novembra“, objasnila je ona.

Brnabićeva je dodala da se očekuje rekordno povećanje minimalne cene rada od januara 2024. godine.

„Kada pričamo o svemu ostalom, treba imati u vidu da se i plate i penzije kontinuirano povećavaju i da samo recimo u Valjevu u poslednjih pet godina imamo povećanje prosečne plate preko 75 odsto“, dodala je ona i istakla da ništa drugo nije „skočilo“ 75 odsto.“

Ona je rekla da je inflacija bila mnogo niža, kao i akcize.

„Nije skočila ni cena struje, ni cena gasa, tako da ja razumem da neko opet hoće politički da spinuje na jednu ili drugu stranu, ali ja pričam o činjenicama. Dakle, možete sve da preokrenete, ali istina je istina i činjenice su činjenice“, naglasila je Ana Brnabić.

Izvor: Sputnjik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti