Južna Afrika se suočava sa glađu, suša ubija useve

Južna Afrika se suočava sa najgorom sušom u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući kombinaciji prirodnog fenomena El Ninja koji utiče na nenormalno zagrevanje voda u istočnom Pacifiku nakon čega se ispušta toplota u vazduh, što dovodi do toplijeg vremena širom sveta i viših prosečnih temperatura proizvedenih emisijom gasova staklene bašte. Prethodno, vremenske prilike širom sveta izazvale su rekordne temperature u 2023. godini, pošto su klimatske promene pojačale uticaj El Ninja.

Mandisirei Mbiriniu (70) i njen 13-godišnji unuk Tinotenda sede na suncu, krune nekoliko klipova kukuruza koje su uspeli da izvuku sa zemlje isušene sušom koja pustoši južnu Afriku.

„Žito koje imam dovoljno je samo za naredna dva meseca. Posle toga nas očekuje glad“, rekla je Mbirinju za Rojters na svojoj farmi u Šamvi, 90 km severno od glavnog grada Zimbabvea Hararea.

Mbirinju sebe smatra srećnicom. Uspela je bar da ubere nekoliko vreća kukuruza sa svoje slabo navodnjavane parcele – većina useva u ovoj oblasti bila je otpis.

Južna Afrika se suočava sa najgorom sušom u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući kombinaciji prirodnog fenomena El Ninja koji utiče na nenormalno zagrevanje voda u istočnom Pacifiku nakon čega se ispušta toplota u vazduh što dovodi do toplijeg vremena širom sveta i viših prosečnih temperatura proizvedenih emisijom gasova staklene bašte.

Vremenske prilike širom sveta izazvale su rekordne temperature u 2023. godini, pošto su klimatske promene pojačale uticaj El Ninja.

Studija iz oktobra prošle godine čak je sugerisala da bi klimatske promene sada mogle biti podjednako značajan faktor u izazivanju stanja El Ninja, kao i prirodni uzroci poput sunčevih zraka.

Humanitarna agencija Oksfam je prošle nedelje upozorila da se više od 24 miliona ljudi u južnoj Africi suočava sa glađu, neuhranjenošću i nedostatkom vode zbog suše.

Prošle sezone Mbiriniu je ubrala 14 tona kukuruza i nešto prodala nacionalnoj kompaniji za žito dok ove godine se pita da li će biti dovoljno da prehrani svoju porodicu.

U susednom Malaviju, krađa useva postala je problem jer se izvori hrane presušuju. U selu Kuntaja, u blizini aerodroma komercijalne prestonice Blantajer, Osten Džejms zarađuje za život za svoju petočlanu porodicu čuvajući tuđe bašte kukuruza, nakon što je njegove zapalila vrućina.

„Vlasnici pokušavaju da spasu malu preostalu količinu kukuruza od lopova“, rekao je Džejms.

Zambija, Malavi i Zimbabve proglasili su stanje katastrofe.

„Kukuruz je propao. Prošle godine sam ubrala 10 vreća i kao što vidite na ovoj njivi, neću uspeti ni sa polovinom toga“, dodala je, pokazujući prema isušenoj krpi“, rekla je malavijska farmerka Ulalija Radson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti