Južna gasna interkonekcija BiH i Hrvatska u novim rukama

Svi poslovi koji prethode izgradnji gasovoda Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska odloženi su, što je izazvalo pomeranje dinamike gradnje. S obzirom na to da gasovod većim delom prolazi kroz teritoriju Zapadnohercegovačke županije, pokrenuta je procedura osnivanja Javnog poduzeća „Gasovod Južna interkonekcija d.o.o”.

Prema ranijim planovima kompanije BH-Gas, izgradnja gasovoda „Južna interkonekcija BiH i Hrvatska” na pravcu Posušje – Novi Travnik, s odvojkom za Mostar, trebalo je da počne tokom 2023. godine i bude završena pre kraja 2024. godine, kada bi gasovod trebalo da bude u funkciji.

Međutim, kako stvari stoje, upravo zbog promena na čelu kompanije i malverzacija s prelaskom na Turski tok, što je, očigledno, bila politička priča u funkciji ruskih gasnih lobija, završetak tog posla ne treba očekivati još najmanje četiri godine.

Plaćanje penala

Svi poslovi koji prethode izgradnji ovog strateški važnog projekta osiguranja energetske nezavisnosti i diversifikacije snabdevanja gasom, odloženi su ili su na čekanju samo zbog toga što se aktualno rukovodstvo kompanije opredelilo za ispunjavanje želja ruskih i turskih igrača. Federacija BiH će, zato, platiti i dodatnih preko 30 miliona maraka penala zbog jednostranog raskida ugovora s mađarskim gasnim operaterom FGSZ-om.

Upravo je taj planirani gubitak, kao i smanjivanje cena potrošačima na štetu države, uglavnom na potezu Sarajevo – Zenica, sada u značajnoj meri usporio, ali čak i doveo u opasnost realizaciju projekta Južne gasne interkonekcije između Federacije BiH i Republike Hrvatske.

U skupštinskoj proceduri

To je, uz podeljenu nadležnost u oblasti distribucije gasa, podstaklo Vladu Županije Zapadnohercegovačke da donese odluku o osnivanju Javnog poduzeća Gasovod Južna interkonekcija d.o.o., koju je onda uputila u skupštinsku proceduru.

Kako je obrazloženo, s obzirom na to da gasovod Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska većim delom prolazi kroz teritoriju Zapadnohercegovačke županije, pokreće se procedura osnivanja Javnog poduzeća Gasovod Južna interkonekcija d.o.o. koje će obavljati delatnost od javnog društvenog interesa Županije Zapadnohercegovačke iz područja energetike, stvaranja pretpostavki i uslova za realizaciju projekata gasifikacije i izgradnje distributivne mreže gasovoda i priključenja na gasnu mrežu u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Strateški značaj

Južna interkonekcija gasnih transportnih sistema Hrvatske i Bosne i Hercegovine na pravcu Zagvozd – Imotski – Posušje – Tomislavgrad – Zenica, s odvojkom za Mostar, ima stratešku važnost za sigurnost snabdevanja Bosne i Hercegovine, s obzirom da ona trenutno zavisi od samo jednog ulaza u gasni transportni sastav, i to iz Srbije, preko Republike Srpske.

Projekat osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora snabdevanja (preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko-jadranskog gasovoda i ostalih pravaca snabdevanja koji idu preko Republike Hrvatske), kao i dalju gasifikaciju BiH, što će rezultirati i povećanjem tranzita prirodnog gasa kroz Republiku Hrvatsku.

Nadležnost za lokalna postrojenja

Iz Vlade ŽZH objašnjavaju da gasovod većim delom prolazi kroz teritoriju Županije Zapadnohercegovačke i da županije „imaju nadležnosti za donošenje propisa o lokalnim postrojenjima za proizvodnju energije i osiguranje njihove dostupnosti, pa se predlaže osnivanje Javnog poduzeća Plinovod Županije Zapadnohercegovačke d.o.o. koje će obavljati delatnosti od javnog i društvenog interesa Županije Zapadnohercegovačke iz područja energetike, stvaranja pretpostavki i slova za realizaciju projekta gasifikacije, izgradnje distributivne mreže gasovoda i priključenja na gasnu mrežu u ŽZH.”

U roku od 15 dana od stupanja na snagu odluke, Vlada ŽZH, koja obavlja ulogu Skupštine poduzeća, imenovaće privremeni Nadzorni odbor koji će, u roku od 60 dana od dana upisa poduzeća u registar društva, Skupštini predložiti njegov statut.

Strateški infrastrukturni projekat

Odlukom su definisanai tela preduzeća, u koja spadaju Skupština, Nadzorni odbor, Uprava i Odbor za reviziju. Inače, realizacija projekta „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska” označena je kao jedan od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata u oblasti energetike u Federaciji BiH.

Važnost snabdevanja gasom alternativnim pravcima posebno dobija na značeju nakon početka rata u Ukrajini i ruskog ucenjivanja Evrope sigurnom isporukom gasom. To je, najpre, važno zbog hrvatskog projekta LNG terminala na Krku koji ima potencijal da ispuni očekivanja BiH.

To bi, ujedno, bio prvi put da se i područje Hercegovine poveže na gasovod, što je do sada predstavljalo privilegiju samo  regiona Sarajeva i Zenice.

Izvor: HMS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.