Južna Koreja tvrdi kako se „kriptomag“ Do Kvon krije u Srbiji

Vlasti Južne Koreje su saopštile kako veruju da se Do Kvon, južnokorejski suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs sa sedištem u Singapuru, iza koga stoji propast kripotovaluta terraUSD i Luna u vrednosti od 40 milijardi dolara, krije u Srbiji. Tužilaštvo južnog okruga Seula saopštilo je da će raditi sa Srbijom na njegovom izručenju.

Južnokorejski  suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs sa sedištem u Singapuru, Kvon Do-Hiung poznatiji kao Do Kvon (31 godina), optužen je za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala nakon što su kriptovalute terraUSD i Luna, čiji je on osnivač izgubile svu svoju vrednost u maju.

U septembru je Interpol raspisao međunarodnu poternicu za njim.

Sledećeg meseca, južnokorejski tužioci rekli su da je otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju nakon što je napustio Singapur, gde je njegova kompanija Terraform imala sedište.

„Crveno obaveštenje“ Interpola je zahtev organima za sprovođenje zakona širom sveta da lociraju i privremeno uhapse osobu koja čeka na ekstradiciju, predaju ili slične pravne radnje.

Južna Koreja i Srbija nemaju sporazum o ekstradiciji, ali su u prošlosti obe pristajale na zahteve Evropske konvencije o ekstradiciji.

Gospodin Kvon negira da se krije, ali nije otkrio gde se nalazi

„Nisam ‘u bekstvu’ ili bilo šta slično – za bilo koju vladinu agenciju koja je pokazala interesovanje da komunicira, mi smo u punoj saradnji i nemamo šta da krijemo“, napisao je on na Tviteru u septembru.

Tužioci su takođe izdali naloge za hapšenje još pet osoba – koje nisu imenovane – povezanih sa takozvanim stabilcoinom Terra i njegovim sestrinskim tokenom Luna.

Stablecoins su dizajnirani da imaju relativno fiksnu cenu i obično su vezani za robu ili valutu u stvarnom svetu – ali vrednost Terra je pala tokom ovogodišnjeg šireg kraha kriptovaluta.

Sistem Terra Luna je propao u maju, sa cenom oba tokena koja je pala na skoro nulu, a posledice su pogodile šire kripto-tržište.

Sa maksimuma od 116 dolara u aprilu, Terra novčić sada vredi manje od 0,0002 dolara.

Globalno, investitori u dva novčića izgubili su oko 42 milijarde dolara, prema analitičkoj kompaniji za blokčejn Elliptic.

Neki investitori izgubili su životnu ušteđevinu, a južnokorejske vlasti su pokrenule nekoliko krivičnih istraga o nesreći.

Izvor: BBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti