Kada bi gas iz Azerbejdžana mogao da krene u BiH?

Predsednik Azerbejdžana je istakao da je ova zemlja spremna da snabdeva Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa, nakon što bude završena izgradnja Jadransko-jonskog gasovoda. Stručnjaci poručuju da bi azerbejdžanski gas već 2024. godine mogao da krene za BiH.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dve države, za koje je konstatovano da su bratski i prijateljski.

Kako je saopšteno iz Predsedništva BiH, a prenosi portal Akta.ba, razgovor dva državnika odnosio se i na unapređenje ekonomske saradnje. Posebna tema bila je saradnja u oblasti energetike.

Jadransko-jonski gasovod

Predsednik Alijev je istakao da je Azerbejdžan spreman da snabdeva Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa, nakon što bude završena izgradnja Jadransko-jonskog gasovoda.

Džaferović je kazao da je Bosna i Hercegovina zainteresovana za snabdevanje gasom iz Azerbejdžana kroz izgradnju priključka na Jadransko-jonski gasovod, kao i da će o ovom razgovarati i sa zvaničnicima Evropske unije. Podsetimo, EU je uključila zapadni Balkan u svoje strateške planove o diverzifikaciji dotoka energije, odnosno, smanjenja zavisnosti od gasa iz samo jednog izvora.

Zašto čekati izgradnju gasovoda?

Međutim, stručnjaci se pitaju – zašto je isporuka uslovljena izgradnjom Jadransko-jonskog gasovoda koji u najbržoj dinamici ne može biti izgrađen niti za 5-7 godina?

„Očigledno da u energetici imamo malo stručnjaka koji mogu da savetuju g. Džaferovića da isporuke gasa iz Azerbejdžana mogu krenuti već do kraja naredne godine. Biću slobodan da objasnim način preuzimanja gasa od prijateljskog Azerbejdžana“, istakao je Almir Bečarević, gasni stručnjak, naglasivši da je ovaj potez Džaferovića jako dobar.

Kako Patria piše, Bečarević podseća da Bugarska i Grčka ove godine završavaju izgradnju interkonekcije kojom će se dopremati gas iz Azerbejdžana do Bugarske. Bugarska će preuzimati gas, u početku – u količini od 1 milijardu Sm3.

„Istovremeno, Bugarska i Srbija su započele izgradnju interkonekcije čime će spojiti svoje transportne sisteme. Srbija će izgradnjom te interkonekcije moći da kupuje gas iz Azerbejdžana, istog onog kojeg će Bugarska moći da kupuje već od ovog leta – objašnjava Bečarević.

Uslovi za azerbejdžanski gas već u 2024.

Kako sagovornik podseća, transportni sistemi Srbije i BiH su već povezani, tako da bi gas iz Azerbejdžana mogao već od 2024. godine da krene za BiH. Time bi se BiH oslobodila ruskog gasa, a ujedno i Turskog toka, jer gas iz Azerbejdžana neće uopšte biti povezan sa turskim tokom i činiće odvojeni deo u transportnom sistemu Bugarske i Srbije.

„Ovo je kratko objašnjenje puta gasa iz Azerbejdžana. Nadamo se da će neko i u BiH pitati nekog stručnjaka da li iz gasom bogatog Azerbejdžana – gas može vrlo brzo da stigne do naših domova u Sarajevu“, poručuje Bečarević.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti