Kakav će uticaj imati nova uprava INE?

Članovi Uprave Ine nisu kvalifikovani, niti mogu da promene model upravljanja, jer to zahteva viši rang pregovarača. Takve drastične promene se donose na nivou dogovora vlasnika, poručio je stručnjak za energetiku i bivši direktor u Ini Davor Štern.

Izbor novih članova Uprave Ine ne može ništa da reši. To je sistem „drži vodu dok majstori”, krpljenje onoga što postoji. Za dugoročno rešenje potrebno je vreme, volje i znanja. Neće se promeniti model upravljanja, jer to ne rade članovi Uprave, to bi trebalo da urade članovi Nadzornog odbora. Međutim, ni oni nisu za to kvalifikovani, to bi trebalo da reši Skupština deoničara, rekao je Davor Štern, stručnjak za energetiku i bivši direktor u Ini, komentarišući imenovanje nove Uprave ove kompanije.

„Dva najveća deoničara, Vlada Republike Hrvatske i MOL, trebalo bi da se dogovore na koji način će nastaviti da rade. I da sada dođe do promene modela upravljanja, to bi bila kozmetička promena. Ne bih voleo da budem na mestu ovih novih ljudi, jer će se brzo naći u situaciji kada će morati da se usaglase, da potpišu nešto sa čim se neće slagati”, rekao je Štern.

Uprava bez uticaja

Novi članovi Uprave, kako kaže, biće – fikusi. „Oni će tamo biti, dobijati visoke plate, ali objektivno, njihov uticaj je nikakav.”

Iz Vlade poručuju da će novi članovi imati mandat na šest meseci i da njihov zadatak predstavlja promena modela upravljanja Inom.

„Po meni oni nisu kvalifikovani niti mogu da promene model upravljanja. To zahteva viši rang pregovora, pregovarača, nego što su članovi Uprave. A, pogotovo, dualizam upravljanja, kada su neprilagođeni ostalim članovima Uprave koji nisu ni zaposleni u Ini, koji dolaze iz Budimpešte na sastanke… Dok se takve stvari ne reše – a ne vidim da će do toga doći u budućnosti, ni za šest mesec, ni za godinu, oni će biti i dalje samo igrači koji će sediti, popunjavati mesta i glumiti Upravu. Odluke se donose na drugim mestima”, naglašava sagovornik.

Nema suštinske promene

„Ovo je rezultat nekakvog znaka dobre volje, ali ništa se suštinski nije promenilo u upravljanju, samo su se promenila imena. Takve drastične promene se donose na nivou dogovora vlasnika, a ne Uprave”, dodaje Štern.

Kako kaže, za rešavanje celokupnog problema potreban je jak savetodavac u obliku investicione banke ili fonda.

„Najpametnije bi bilo da Vlada angažuje nekog takvog i da pomognu da se stvari postave na pravo mesto. Mi to ne možemo… S mađarske strane sede vrhunski stručnjaci, a mi ih nemamo ili nisu do kraja upoznati sa problemima u sistemu”, rekao je Davor Štern.

Izvor: N1 Hrvatska

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti