Kako bi Evropa mogla da ograniči skok cena energije?

Promena energetskih sistema 27 zemalja EU mogla bi biti složena i dugotrajna. U energetskom sistemu EU veleprodajna cena električne energije određena je poslednjom elektranom koja je potrebna da zadovolji ukupnu potražnju. Visoke cene gasa su finansijski podsticaj za industrije i domaćinstva da smanje potrošnju gasa.

U osvrtu na najavu Brisela u pripremi vanrednog plana reforme evropskog tržišta energije, Rojters piše da bi promena energetskih sistema 27 zemalja EU mogla bi biti složena i dugotrajna, jer su prekograničnoj trgovini energetskih proizvoda među članicama bloka bila potrebne dve decenije da se pojavi i učvrsti.

Evo zašto Evropa razmatra reforme energetskog tržišta i što bi one mogle uključivati:

Zašto je cena struje vezana za gas?

U energetskom sistemu EU veleprodajna cena električne energije određena je poslednjom elektranom koja je potrebna da zadovolji ukupnu potražnju.

Vetroelektrane, nuklearne elektrane, elektrane na ugalj i gas, kao i svi drugi generatori nadmeću se na tržištu električne energije, s najjeftinijim izvorima na prvom mestu, a slede ih skuplji izvori poput prirodnog gasa. TE na gas često određuju cenu u ovom sistemu.

Ideja je da budući da svi proizvođači prodaju svoju energiju po istoj ceni, jeftiniji generatori iz obnovljivih izvora na kraju imaju veću profitnu maržu – što podstiče više ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koja je potrebna Evropi kako bi postigla ciljeve klimatskih promena.

Međutim zemlje, uključujući Španiju, rekle su da je sistem nepravedan jer rezultira jeftinom obnovljivom energijom koja se prodaje potrošačima po istoj ceni kao i skuplja energija temeljena na fosilnim gorivima.

Cene prirodnog gasa su skočile jer je Rusija smanjila količine koje šalje u Evropu. Cene gasa određene su globalnom konkurencijom za gorivo, a evropski kupci se nadmeću sa firmama u drugim zemljama u nabavci neruskog gasa.

Rezultat je bio – povećanje cene

Rezultat je bio povećanje cene proizvodnje električne energije iz gasa u Evropi, što je rezultiralo višim ukupnim cenama električne energije.

Drugi faktori koji podižu cene struje uključuju probleme s francuskim nuklearnim postrojenjima i jaku sušu u Evropi koja je otežala proizvodnju hidroenergije i uticala na isporuke uglja.

Nemački referentni ugovor o struji za 2023. 29. avgusta je dostigao 1.050 evra po megavat satu (MWh), 14 puta više od nivoa od pre godinu dana.

Kako bi EU mogla promeniti cene energije? Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) izjavila jeda EU mora razdvojiti cenu gasa i struje, ne navodeći dodatne pojedinosti.

Češka, koja predseda EU, prikuplja podršku za ograničenje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Ideja ograničavanja cena gasa ili struje dugo je imala podršku Španije, Belgije i drugih, a sada i doskora nevoljnih Austrije i Nemačke. Francuska je među državama koje se zalažu za odvajanje cene električne energije od cene gasa.

Jedna opcija, koju je predložio italijanski premijer Mario Dragi (Draghi), bila bi da se zemlje EU dogovore o ograničenju cene gasa koji se uvozi iz Rusije. Kritičari kažu da bi to donelo rizik da Rusija potpuno prekine snabdevanje Evrope gasom.

Druga bi opcija mogla biti da vlade ograniče cenu gasa i plaćaju gasnim kompanijama razliku između ograničene cene i više tržišne cene.

Zemlje, uključujući Nemačku i Holandiju, ranije su se protivile tome jer bi to vodilo subvencionisanju proizvodnje fosilnih goriva javnim sredstvima za koja su rekli da bi se bolje potrošila na prelazak na jeftiniju čistu energiju.

Ostale opcije mogle bi uključivati ograničavanje sudelovanja finansijskih špekulanata na tržištima gasa ili uspostavljanje paralelnog tržišta za energiju na prirodni gas, odvojenog od postojećeg tržišta električne energije.

Koji su potencijalni nedostaci?

Visoke cene gasa su finansijski podsticaj za industrije i domaćinstva da smanje potrošnju gasa.

Ograničenje cene gasa ograničilo bi taj podsticaj, a kritičari kažu da bi moglo čak podstaknuti veću upotrebu gasa kada vlade budu uvodile politike za smanjenje potrošnje.

Neki analitičari sugerišu da bi ciljana finansijska potpora za domaćinstva s niskim prihodima i preduzeća koja su najviše pogođena skokom cena bila bolja opcija od ishitrene rekonstrukcije tržišta. Ostaju i druga pitanja o tome kako bi vlade mogle ograničiti troškove energije na gas na način koji ne podstiče vlasnike gasnih elektrana da proizvode manje energije kada je to državama hitno potrebno.

Evropske cene energije pale posle najave restrukturiranju tržišta

Cene gasa i električne energije padaju u Evropi, povlačeći se dalje od nedavnih rekordnih visina, nakon što su nacionalni čelnici i čelnica Evropske komisije najavili da će preduzeti korake za ublažavanje energetske krize, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Fjučersi prirodnog gasa pali su 30. avgusta za više od 8%, povećavajući svoje gubitke poslednje nedelje avgusta na preko 20%.

Cene nemačke struje za isporuke početkom 2023. pale su za više od petine. Analitičari, međutim, kažu da bi cene mogle ponovno skočiti, posebno uz slabo trgovanje i velike zahteve za maržom koji pojačavaju oscilacije.

Zasebno, podaci su pokazali da je EU na putu da postigne svoje ciljeve zimskog skladištenja gasa dva meseca ranije.

Izvor: Bilten vesti AERS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti