poskupljenje gasa i struje

Kako će poskupljenje gasa i struje uticati na ekonomiju?

Poskupljenje energenata uzdrmalo je evropsku ekonomiju. Kako prevazići monetarnu krizu u EU, hoće li se i koliko ona „preliti“ na druge zemlje, Srbiju posebno, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa prof. Dr Goranom Radosavljevićem, direktorom FEFA Instituta i profesorom na FEFA fakultetu.

Prirodni gas je na evropskim berzama poskupeo 400 odsto. Električna energija se na berzama prodaje po cenama koje su, takođe, „skočile“ i premašuju iznose od 100 evra po megavat času.

Poskupljenje energenata uzdrmalo je evropsku ekonomiju, pa je od jedan od ključnih faktora zašto je inflacija u evrozoni dostigla najviši nivo u poslednjih 13 godina – 3,4 odsto za mesec septembar.

Analitičari smatraju da inflaciju uzrokuje porast cena energenata i na osnovu trenda rasta upozoravaju da će nervoza na tržištu, verovatno, potrajati tokom cele zime.

Veliki uticaj na potražnju za energentima će, naravno, pored potreba potrošača i cena imati i dalji tok pandemije virusa korona, koja je već ostavila traga na sveukupnu ekonomiju.

Uznemireni su građani i potrošači iz sektora privrede, kao i političari koji najavljuju mere, kojima će, kako se nadaju, suzbiti efekte poskupljenja struje i gasa. Čine to, naravno, da bi umirili glasače. Ali poskupljenje energenata može imati nesagledive posledice na pojedinačne ekonomije svih država, cele EU, kao i zemalja koje su van ove porodice evropskih naroda.

Kako prevazići ovu monetarnu krizu u EU, hoće li se i koliko ona „preliti“ na druge zemlje, Srbiju posebno, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa prof. Dr Goranom Radosavljevićem, direktorom FEFA Instituta i profesorom na FEFA fakultetu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti