Kako da EPS ne bude kolaterlana šteta energetske krize

Globalna energetska kriza, koja se „krčkala“ poodavno, na vatri energetske tranzicije koju celom svetu nameću, naravno, bogate - moćne države i još moćnije multinacionalne kompanije, izbila je na „krilima“ pandemijskog ekonomskog oporavka. O tome šta nam je činiti, sa EPS-om, za EPS i elektroenergetski sektor Srbije u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Željkom Markovićem, liderom za sektor energetike i resursa u Deloitte Srbija.

Danas svako, od država i kompanija do pojedinaca – zaposlenih u energetskom sektoru, ali istovremeno i potrošača, bije svoju energetsku bitku 21. veka.

U zemlji Srbiji, koja je 90-ih godina prošlog veka sankcije uspela da prevaziđe, koliko – toliko, bez velikih energetskih problema, uglavnom zahvaljujući jakoj Elektroprivredi Srbije, danas – tri decenije posle, zbog neuspelih pokušaja nametanih restrukturiranja EPS-u preti opasnost da bude kolateralna šteta nesprovedene dirigovane tranzicije elektroenergetskog sektora.

I, dok većina pokušava da imenuje glavnog krivca, najodgovornijeg za sve ovo što se u državnoj elektroenergetskoj kompaniji dešava, ne samo tokom minulih nekoliko meseci već i godina, bez odgovora ostaje pitanje zašto se država od 2000. naovamo nije ozbiljno pozabavila EPS-om. Zašto, najpre, nije napravljena kratkoročna i dugoročna strategija privrednog razvoja a potom, na osnovu tih dokumenata, nije osmišljena strategija razvoja energetike, a u sklopu nje i elektroenergetike. Jer, jedino tako bi se mogao iskristalisati pravi put razvoja EPS-a, razvoja koji bi bio u interesu države i njenih građana…

Sad kad „kuća gori“ kasno je za upiranje prstom u krivce. Požar treba gasiti. Što pre i što efikasnije. Bez ponavljanja sopstvenh, ali i tuđih grešaka. Da u 21. veku ne moramo paliti sveće. I bukvalno.

O tome šta nam je činiti, sa EPS-om, za EPS i elektroenergetski sektor Srbije u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Željkom Markovićem, liderom za sektor energetike i resursa u Deloitte Srbija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti