Kako do više zelenih kilovata unapređenjem sistema prozjumera

O tome kako unaprediti sistem kupca – proizvođača električne energije i tako povećati proizvodnju zelenih kilovata Jelica Putniković razgovara sa profesorom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu dr Nikolom Rajakovićem, koji je predsednik Saveza energetičara.

Prozjumeri, reč koja označava kupca – proizvođača električne energije zaživela je u našem svakodnevnom govoru. Zaživeli su i sami prozjumeri – sve više građana na krovove svojih kuća, vikendica pa i solitera postavlja solarne panele da bi sopstvenom proizvodnjom smanjila kupovinu električne energije i tako smanjila sopstvene račune za struju.

Baš ovaj argument – smanjenje računa za struju ključni je argument i privrednika, velikih i malih, da na krovove hala, poslovnih zgrada ili u dvorištima svojih fabrika postave solarne Panele. Ove mini solarne elektrane povećavaju energetsku efikasnost njihovih firmi, smanjuju im troškove u proizvodnji i njihove proizvode čine konkurentnijim.

Ideja da se sopstvena proizvodnja električne energije troši umesto kilovata iz distributivnog sistema pretočena je u zakon o obnovljivim izvorima energije, doneta su i podzakonska akta i cela priča je zaživela. Na državi je da izmeni neke uslove – obaveze i benefite za prozjumere, kako bi ovaj vid proizvodnje električne energije bio još masovniji.

U međuvremenu su se pojavili i stručnjaci koji ukazuju, na primer, da postojeći model kupac-proizvođač, koji je definisan u Zakonu o OIE Srbije ima bitne nedostatke, koji dugoročno mogu dovesti do tehničkih i ekonomskih problema održivosti ovog koncepta. Kao rešenje predlažu da prozjumeri troše električnu energiju onda kada je proizvode.

O tome kako unaprediti sistem kupca – proizvođača električne energije i tako povećati proizvodnju zelenih kilovata Jelica Putniković u emisiji “Energija Sputnjika” razgovara sa profesorom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu dr Nikolom Rajakovićem, koji je predsednik Saveza energetičara.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti