Energetska efikasnost – šta treba da znate

Kako smanjiti potrošnju energije?

O tome šta nam je činiti, kako da budemo odgovorni, prema sebi pre svega, jer ako potrošenu energiju ne platimo kroz račun platićemo kroz poreze – jer država će iz budžeta pokrivati uvoz nedostajućih količina struje iz domaće proizvodnje – u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetiku, Željkom Markovićem.

Predstojeća zima 2022/23. donosi najveću neizvesnost po pitanju hoće li biti dovoljno energenata za grejanje, ali i hoće li uopšte biti električne energije, prirodnog gasa pa i naftnih derivata za rad fabrika i normalan svakodnevni život i kod nas i u većini evropskih zemalja.

Zbog astronomskih cena energenata već su počele demonstracije u mnogim evropskim gradovima, u Napulju su onomad građani protestovali spaljujući račune. I, dok neke zemlje, Francuska, na primer, najavljuju kazne za neracionlnu potrošnju energije, u Srbiji se najavljuju povlastice za one potrošače koji uspeju da uštede u odnosu na prošlogodišnju potrošnju u istom periodu godine.

Čini se da je najveći strah među ljudima potencijalni manjak struje. Što, zapravo, ne čudi jer, električna energija je neraskidivi deo života čoveka u 21. veku.

Treba da se bavimo energetskom efikasnošću

Mada se neki čak i podsmevaju preporukama kako štedeti električnu energiju, pa zbijaju šale o tome da treba poklopiti šerpu u kojoj se kuva ručak, da bojler treba uključivati samo noću… realnost je da smo bahati u potrošnji ne samo struje već energije uopšte. Srbija, čini se, mnogo više od drugih evropskih zemalja, čemu je poprilično doprinelo i to što se u našoj zemlji socijalni mir još od 90-ih godina prošlog veka čuva jeftinim energentima – strujom i gasom, pre svega.

Ni privrednici u Srbiji ne mogu se baš pohvaliti energetskom efikasnošću. Uglavnom troše mnogo više energije po jedinici proizvoda u odnosu na kolege u drugim zemljama, što ih čini pravim rasipnicima energije. A to, osim što im umanjuje konkurentnost i poskupljuje proizvodnju loše je i po državu, koja sada na sve načine pokušava da obezbedi dovoljno energenata.

Država se poslednjih meseci mnogo ozbiljnije bavi energetikom nego ranije, pa je za očekivati da će ubuduće povesti mnogo više računa o tome kako da budemo manje rasipni. O tome šta nam je činiti, kako da budemo odgovorni, prema sebi pre svega, jer ako potrošenu energiju ne platimo kroz račun platićemo kroz poreze – jer država će iz budžeta pokrivati uvoz nedostajućih količina struje iz domaće proizvodnje – u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetiku, Željkom Markovićem.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

  1. Svako domaćinstvo može da pridonese. LED rasveta na troši mnogo, ni TV ni kompjuteri, novi frižideri isto ne troše mnogo. Šporet troši ali on ne radi često, ostaje bojler i najvažnije – grejanje. Dosta domaćinstva su prešli na struju i instalirala centralno grejanje koje radi na struju. Što je suludo, ti sistemi mnogo troše. Ukoliko se pređe na grejanje manje površine, jedne sobe na primer ili dve, onda to može znatno da uštedi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti