Kamioni sa ugljem iz Rudnika uglja Pljevlja krenuli ka EPS-u

Rudnički kamioni su krenuli prema Srbiji, počela je realizacija ugovora sklopljenog između Rudnika uglja AD Pljevlja (RUP) i Elektroprivrede Srbije. U dve smene, kamioni će isporučivati dnevno 400 do 600 tona uglja.

Rano jutros, u pravcu Prijepolja, sa Separacije „Doganje“ krenulo je šest kamiona nosivosti 25 tona. Ovim je otpočela realizacija Ugovora o prodaji mrkog lignitnog uglja, koji je potpisan između Rudnika uglja AD Pljevlja (RUP) i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Prema planu, kamioni će, u dve smene, isporučivati dnevno 400 do 600 tona uglja.

Na železničkoj stanici u Prijepolju ugalj će se pretovarati u teretne vagone, kao što je i precizirano u Ugovoru.

Svečanom polasku kamiona prisustvovali su i predstavnici menadžmenta komapnije.

„Ovo je veliki dan za Rudnik uglja, jer smo uspeli da pronađemo značajno tržište za plasman našeg proizvoda. Stariji Pljevljaci dobro pamte kolone rudničkih kamiona koji su izvozili ugalj u Srbiju. Danas, prisustvujemo obnovi te saradnje, i to na obostrano zadovoljstvo“, poručio je izvršni direktor Rudnika, Milan Lekić.

Danas je u Srbiju transportovan manje kaloričan ugalj – toplotne moći 8.000-8.500 kilodžula po kilogramu.

Cenu određuje toplotna moć uglja

Lekić se, kako se navodi u saopštenju pljevaljske kompanije, osvrnuo na komentare i medijske natpise koji su dovodili u pitanje isplativost ovog aranžmana.

„Rudnik uglja prodaje kaloriju, a ne tonu – metaforički rečeno. Cena uglja se formira na osnovu kalorične moći uglja, i to je nešto sa čim ne moraju da budu upoznati svi građani, ali bi to i te kako morali da znaju svi vajni eksperti koji zarad uskostranačkog ćara ili iz nekih drugih motiva negativno komentarišu ovaj ugovor. Dakle, po kaloričnoj moći uglja, a na osnovu bazne cene, formira se cena uglja. Bazna cena za EPS-om na 8.000kJ/kg iznosi 28,80 eura, dok je cena za Termoelektranu Pljevlja za toplotnu moć od 9.211kJ/kg – 27e. To je cena za sitne granulate iz cenovnika. Za toplotnu moć od 9.211 kJ/kg, koja se distribuira Termoelektrani, cena uglja za EPS iznosila bi 33,15 eura po toni, što je za 20 odsto više ostvarena cena za istu kaloričnu moć u odnosu na Termoelektranu, a to je, složićemo se, značajan procenat“, saopštio je on.

S druge strane, istakao je on, cena za takozvane krupne asortimane, čija je toplotna moć 14.500 kilodžula po kilogramu, nikako se ne može porediti sa cenom manje kaloričnih ugljeva.

„Cena za krupne asortimane mnogo je veća po GJ u odnosu na onaj ugalj koji se plasira Termoelektrani. Podsetiću, trenutna cena €/GJ za Termoelektranu je 2,931, dok je za krupne asortimane 3,86 €/GJ. Izraženo u procentima, ugalj za Termoelektranu je 25 odsto jeftiniji od uglja koji se distribuira građanima. Takođe, bitno je napomenuti da za ove ugljeve od 8.000 kJ/kg koje isporučujemo za EPS, cena €/GJ je čak 3,60€, što se, opet, uklapa u cenu sitnog uglja koju dajemo za široku potrošnju“, saopštio je Lekić.

Izvor: Vijesti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti