Prekogranične takse na ugljenik ugrožavaju ruski izvoz u EU

Kampanja protiv prvog poreza na digitalno oglašavnje u SAD

Lobi grupe koje predstavljaju Big Tech – među kojima su Američka privredna komora i internet udruženje koje su osnovali Google, Amazon, eBay i Facebook tuže saveznu državu Merilend saveznim okružnim sudom, tražeći da zaustavi proglašavanje prvog poreza na digitalno oglašavanje u zemlji. Očekuje se da će budžet prikupiti oko 250 miliona dolara u prvoj godini od ovog poreza, a prihodi će biti namenjeni obrazovanju.

Samo nekoliko dana nakon što je Merilend postala prva savezna država u SAD koja je uvela porez na digitalno oglašavanje nekoliko lobističkih grupa, koje predstavljaju Big Tech, uključujući Američku privrednu komoru i internet udruženje, koje su osnovali Google, Amazon, eBay i Facebook juče (18. februara) podnelo je tužbu saveznom okružnom sudu, tražeći da zaustavi proglašavanje prvog poreza na digitalno oglašavanje u zemlji,.

Iz Big Tech, koji predstavlja vodeće kompanije koje se bave IT sektorom, tvrde da je državni zakon „duboko manjkav“, „nezakonit“ i „neustavan“. Takođe, pozivajući se na prethodno protivljenje savezne vlade zemljama koje nameću porez na američke digitalne platforme, komentarišu da on služi za diskriminaciju međudržavne trgovine i ometa spoljne poslove.

Vašington post je prvi prijavio tužbu.

„Porez na digitalne oglase je nezakonit i treba ga oboriti“, rekao je advokat tužioca Stefan Kranc (Stephen Kranz) iz kompanije McDermott Vill & Emeri LLP u izjavi za CNN Business. „Ako Merilend želi da oporezuje oglašavanje, postoji zakonski način da se to učini. A nisu ni pokušali da idu tim putem.“

Smatralo se da je nacrt zakona, koji je usvojen u petak, nakon što je državni senat izglasao poništavanje veta guvernera, označio početak talasa sličnih zakona širom SAD. Novi porez dolazi kao posledica sve veće ekonomske dominacije velikih tehnoloških platformi, od kojih su neke izgradile masovne poslove digitalnog oglašavanja.

Očekuje se da će budžet prikupiti oko 250 miliona dolara u prvoj godini od ovog poreza, a prihodi će biti namenjeni obrazovanju. Predsednik senata Bil Ferguson, glavni predlagač zakona, bivši je nastavnik neprofitne organizacije Teach for America.

„Iako nije iznenađujuće, razočaravajuće je videti kako ove kompanije troše milione na advokate visokog rejtinga umesto da plate svoj pošteni udeo“, rekao je Ferguson u izjavi dostavljenoj CNN Business-u u četvrtak. „Dve decenije su ove kompanije eksponencijalno rasle, koristeći se privilegijama država, imale su koristi od agresivnog nenadoknađenog prikupljanja ličnih i privatnih podataka o stanovnicima Merilenda, pri tom ne doprinoseći budućnosti stanovnika Merilenda“.

Ferguson je rekao da budući porez cilja kompanije koje godišnje zarade više od 100 miliona dolara prodajom digitalnog oglašavanja. Facebook i Google su prošle godine ostvarili 84 milijarde, odnosno 147 milijardi američkih dolara prihoda od digitalnog oglašavanja.

Čineći kompanije odgovornim za zarađeni prihod, koji se ne može pripisati njihovoj delatnosti u Merilendu, zakon „reguliše, kažnjava i opterećuje“ poslovanje kompanija van Merilenda, navodi se u žalbi.

Prošle godine, državni tužilac u Merilendu, Brajan Froš (Brian Frosh) je utvrdio da „postoji određeni rizik“ da sud poništi zakon, ali da veruje da predlog zakona „nije očigledno neustavan“.

Izvor: CNN Business

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.